Annons
 • Lisa Henning provade på jobbet som vd. Foto: Ola Rennstam/Kollega

Lisa sommarjobbade som vd

Publicerad 27 augusti 2019, kl 11:39

Lisa Henning, har sommarjobbat som vd på HR-företaget Adecco i en månad. Nu har hon gjort sin sista dag och summerar sina intryck.

Hur var det att vara vd?
– Till att börja med kändes det otroligt hedrande att väljas ut bland 4 000 sökande. Det har varit ett intensivt program, tiden har flugit iväg. Dagarna har bestått av väldigt mycket möten, från hög till låg nivå. Jag har följt vd:n, Torben Sneve, i hans dagliga arbete och i alla de frågor som han är engagerad i. Jag har träffat andra chefer inom Adecco, varit med på intervjuer och besökt lokala kontor över hela landet – allt för att förstå verksamheten i grunden. Det har varit en fantastisk månad och det känns lite tomt att sluta.

Vad har varit den största utmaningen med jobbet?
– Det blev en extrem störtdykning – från dag ett. Det är svårt att som utomstående komma rätt in i de högsta besluten och faktiskt förstå vad de innebär och samtidigt ge värdefull input. Att varje sekund försöka snappa upp vad som händer har varit en utmaning. Men jag har verkligen blivit lyssnad på och mött förståelse för att jag inte kunnat hela organisationen.

Vad har du fått med dig för lärdomar?
– Framför allt vikten av ett bra ledarskap och av att som vd verkligen se varje människa, alltså att de mjuka värdena har betydelse. Jag kan tänka mig att det är först om några år, oavsett vilken roll jag kommer att ha, som jag verkligen kommer inse värdet av det jag fått uppleva den här månaden.

Du fick vd-jobbet för din ambition att jobba med mångfald – hur har det gått?
– Jag har fått driva ett eget projekt där jag kartlagt hur Adecco jobbar med mångfaldsfrågan i dag och även presenterat ett antal förslag på åtgärder som organisationen kan arbeta vidare med. Mångfald hamnar ofta lite ”vid sidan om” och jag tror framför allt att det behövs tydligare riktlinjer om vad som gäller. Och att fler inser att se effekten av ett sådant arbete kommer längre fram än nästa halvår. Jag hoppas ha bidragit med att se dessa frågor med lite nya ögon.

Har du känt dig som en riktig vd?
På sätt och vis, även om jag förstås inte haft något formellt ansvar så har det varit helt öppna dörrar. Det har varit häftigt att verkligen få insyn i verksamheten utan någon sekretess.

Har du fått en annan bild av vad en vd gör hela dagarna?
– Tidigare tänkte jag att det är verksamhetens natur som avgör hur ledarskapet och en vd-tjänst ser ut, nu har jag insett hur stor betydelse de personliga egenskaperna har. Det var en aha-upplevelse att en vd är engagerad i så många saker, smått som stort, min bild förut var att man mest befattade sig med de största övergripande frågorna.

Vad ska du göra nu?
– Redan i dag börjar jag på EY:s (tidigare Ernst & Young) avdelning för konsulttjänster. Jag kommer att ta med mig mycket härifrån.

vd för en månad

Namn: Lisa Henning
Ålder: 27
Bor: Stockholm
Utbildning: Kandidatexamen i ekonomi vid Uppsala universitet
Aktuell: ”Avgående” vd på HR-företaget Adecco Group

För tionde året i rad ger Adecco Group  en ung person möjligheten att ta över vd-posten under en månad, med en lön på 100 000 kronor.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Roks chef vet allt om mäns våld mot kvinnor

  Våld har varit centralt större delen av Jenny Westerstrands yrkesliv. En energisk jurist som konsekvent undvikit att ta ansvar för andra, har nu ansvar för tusentals utsatta kvinnors väl i organisationen Roks.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.