Annons
Annons
 • Vid regn och kyla kan marknader vara livsfarliga för både torghandlare och kunder. Foto: Johnér Bildbyrå

Livsfarlig arbetsmiljö för torghandlare

Publicerad 16 juni 2015, kl 15:11

Arbetsmiljön för kringresande torgförsäljare är livsfarlig, sedan nya regler om kassaregister infördes. Vid kyla och regn finns risk för elstötar. Unionen har stoppat arbetet för anställda torghandlare. Nu hotar två olika myndigheter med böter.

Sedan 1 januari i fjol är torghandlare skyldiga att registrera alla köp på plats i eldrivna kassa­register. Problemet är bara att det inte existerar kassaapparater som både uppfyller skattemyndighetens krav och är lämpliga att användas utomhus. Enligt Elsäkerhetsverket ska kassaapparaterna skyddas efter bästa förmåga. Men regnar det eller är fuktigt ute behövs det inte mycket för att säkerheten sätts ur spel.

– Tidigare trodde jag att det värsta som kan hända är att man får en stöt, men efter att ha pratat med bland annat Elsäkerhets­verket vet jag att det kan vara helt kört om man råkar greppa något strömförande, till exempel när man bygger upp eller tar ner ståndet, säger Thomas Furhäll, ägare till företaget Jönköpings import, som bland annat säljer kläder på marknader runt om i Sverige.

– Vi riskerar inte bara de anställdas liv utan också kundernas.

Unionenmedlemmen Thomas Furhäll sitter i en rävsax mellan olika myndigheter. Efter att en av hans anställda råkade ut för en kabel som gick av i vintras kontaktade Thomas Furhäll Unionen Småland angående säkerheten kring kassaregistren. 

Ombudsmannen Ted Pellikaan utfärdade då ett så kallat skyddsstopp, ett omedelbart förbud enligt arbetsmiljölagen.

Arbetsmiljöverket tog som brukligt över och hotade företaget Jönköpings import med böter på 50 000 kronor om man fortsatte med de sladdar som används för att ladda kassaregistren. Villkoret för att förbudet ska upphöra är att företaget ”säkerställer att transformatorn är torr och att utfärdade instruktioner efterlevs”.

Men torra transformatorer är inget någon kan garantera om det regnar. I förra veckan fick Thomas Furhäll besked från Skatteverket att hans personal är tvungen att använda kassaregister även om Arbetsmiljöverkets krav gäller. Vägrar de väntar straffaavgifter.

– Om jag kopplar in elen får jag böter och om jag kopplar ur den får jag böter, så just nu vet jag nte vilket ben jag ska stå på och jag känner mig mycket orolig för personalen, säger Thomas Furhäll.

– Det finns runt 5 000 knallar vars arbete Arbetsmiljöverket borde stoppa eftersom det är farligt, säger Thomas Furhäll.    

– Hela situationen är  ett stort moment 22 som äventyrar våra medlemmars liv och anställningstrygghet, säger Ted Pellikaan.

Skatteverket säger till Kollega att man tillsammans med Arbetsmiljöverket kommer att gå ut med information om hur knallarna ska hantera situationen.

– Vid extrem kyla eller ösregn får man låta bli att använda kassa­registret, säger Conny Svensson, som är nationell samordnare på Skatteverket.

Ur senaste numret av Kollega.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Kommentarer

Sanningen är den att hur du än gör så blir det fel. Conny Svenssons svar i artikelen är inte sant, själv drabbades jag av 10000 Kr på Bosjökloster, trots blåst och regn, klass 2 varning av SMHI. Vad man bör vara medveten om är också att inga försäkringar gäller då den kassaapparaten inte är godkänd.
Det betyder att handlaren får stå för alla kostnader och ev. fängelse, vid olycksfall.
Skatteverket anstiftar till brott, vilket en duktig advokat borde kunna driva rättsligt.
Påtvingat brott mot elsäkerhetslagen och arbetsmiljölagen.

för en intressant artikel

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2015-07-07. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ökad jakt på kriminella i arbetslivet

  Åtta myndigheter ska öka takten i att jaga fuskare och skurkar på arbetsmarknaden. Det blir fler gemensamma kontroller och informationskampanjer för att spåra, stoppa och förhindra kriminalitet i arbetslivet.

 • Läs även...

  Regeringen: Arbetsgivare ska bli bättre på arbetsmiljö

  Hur vi jobbat under coronapandemin har påverkat oss både fysiskt och psykosocialt. Nu ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka arbetsgivares kunskap kring sitt arbetsmiljöansvar.

 • Läs även...

  Facket på Ellos: Pressen har ökat

  Även Ellos anställda känner ökad press av den växande e-handeln. Men framför allt är Arbetsmiljöverkets granskning viktig med tanke på situationen i andra yngre företag. Det anser Unionenklubben på Ellos.

 • Läs även...

  Många jobbar på fritiden

  Många tjänstemän är tillgängliga för jobbet även på fritiden. Det kan orsaka stress och psykisk ohälsa. Men det finns lösningar för att sätta gränser: På Volkswagen stänger arbetsgivaren av de anställdas mobiler.

 • Läs även...

  Electrolux erkänner misstag vid coronaprotest

  Electrolux begick ett misstag när 99 anställda sparkades efter att ha protesterat mot otillräckliga skyddsåtgärder på fabriken i Mexiko. Det visar den internutredning som en privatperson och Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på.

 • Läs även...

  Apoteaanställda vågade inte kontakta facket

  Apoteas anställda vågade inte lyfta problem till Unionen när facket lyfte fram företagets vd Pär Svärdson i en kampanj. Unionen tror att osäkra anställningar är den främsta orsaken när anställda räds att kontakta facket.