Annons
 • Vid regn och kyla kan marknader vara livsfarliga för både torghandlare och kunder. Foto: Johnér Bildbyrå

Livsfarlig arbetsmiljö för torghandlare

Publicerad 16 juni 2015, kl 15:11

Arbetsmiljön för kringresande torgförsäljare är livsfarlig, sedan nya regler om kassaregister infördes. Vid kyla och regn finns risk för elstötar. Unionen har stoppat arbetet för anställda torghandlare. Nu hotar två olika myndigheter med böter.

Sedan 1 januari i fjol är torghandlare skyldiga att registrera alla köp på plats i eldrivna kassa­register. Problemet är bara att det inte existerar kassaapparater som både uppfyller skattemyndighetens krav och är lämpliga att användas utomhus. Enligt Elsäkerhetsverket ska kassaapparaterna skyddas efter bästa förmåga. Men regnar det eller är fuktigt ute behövs det inte mycket för att säkerheten sätts ur spel.

– Tidigare trodde jag att det värsta som kan hända är att man får en stöt, men efter att ha pratat med bland annat Elsäkerhets­verket vet jag att det kan vara helt kört om man råkar greppa något strömförande, till exempel när man bygger upp eller tar ner ståndet, säger Thomas Furhäll, ägare till företaget Jönköpings import, som bland annat säljer kläder på marknader runt om i Sverige.

– Vi riskerar inte bara de anställdas liv utan också kundernas.

Unionenmedlemmen Thomas Furhäll sitter i en rävsax mellan olika myndigheter. Efter att en av hans anställda råkade ut för en kabel som gick av i vintras kontaktade Thomas Furhäll Unionen Småland angående säkerheten kring kassaregistren. 

Ombudsmannen Ted Pellikaan utfärdade då ett så kallat skyddsstopp, ett omedelbart förbud enligt arbetsmiljölagen.

Arbetsmiljöverket tog som brukligt över och hotade företaget Jönköpings import med böter på 50 000 kronor om man fortsatte med de sladdar som används för att ladda kassaregistren. Villkoret för att förbudet ska upphöra är att företaget ”säkerställer att transformatorn är torr och att utfärdade instruktioner efterlevs”.

Men torra transformatorer är inget någon kan garantera om det regnar. I förra veckan fick Thomas Furhäll besked från Skatteverket att hans personal är tvungen att använda kassaregister även om Arbetsmiljöverkets krav gäller. Vägrar de väntar straffaavgifter.

– Om jag kopplar in elen får jag böter och om jag kopplar ur den får jag böter, så just nu vet jag nte vilket ben jag ska stå på och jag känner mig mycket orolig för personalen, säger Thomas Furhäll.

– Det finns runt 5 000 knallar vars arbete Arbetsmiljöverket borde stoppa eftersom det är farligt, säger Thomas Furhäll.    

– Hela situationen är  ett stort moment 22 som äventyrar våra medlemmars liv och anställningstrygghet, säger Ted Pellikaan.

Skatteverket säger till Kollega att man tillsammans med Arbetsmiljöverket kommer att gå ut med information om hur knallarna ska hantera situationen.

– Vid extrem kyla eller ösregn får man låta bli att använda kassa­registret, säger Conny Svensson, som är nationell samordnare på Skatteverket.

Ur senaste numret av Kollega.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Kommentarer

Sanningen är den att hur du än gör så blir det fel. Conny Svenssons svar i artikelen är inte sant, själv drabbades jag av 10000 Kr på Bosjökloster, trots blåst och regn, klass 2 varning av SMHI. Vad man bör vara medveten om är också att inga försäkringar gäller då den kassaapparaten inte är godkänd.
Det betyder att handlaren får stå för alla kostnader och ev. fängelse, vid olycksfall.
Skatteverket anstiftar till brott, vilket en duktig advokat borde kunna driva rättsligt.
Påtvingat brott mot elsäkerhetslagen och arbetsmiljölagen.

för en intressant artikel

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2015-07-07. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  Stressen på jobbet ökar bland unga

  En majoritet av landets unga tjänstemän upplever att de är stressade under en vanlig arbetsvecka. Samtidigt vill de ha en karriär där det finns balans mellan arbete och fritid. Det visar en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Chatbot svarar på frågor om arbetsmiljö

  Chatboten Liv hävdar att hon är först ut bland chatbotar i Sverige att svara på frågor om arbetsmiljö. Unionens fackliga rådgivare känner sig dock inte hotade av konkurrensen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.