Annons
 • Det är inte livspusslet med både karriär och småbarn som ligger bakom stressen hos kvinnor, enligt en ny undersökning från Jusek. Värst stressade är unga kvinnor utan barn. Foto: Colourbox

Livspusslet inte värsta stressfaktorn

Publicerad 14 december 2016, kl 13:26

Det ojämlika arbetslivet beror inte bara på vem som tar ansvar för familjens barn. Nu visar en ny undersökning att kvinnor utan barn är de som är mest stressade.

Stressen med att få ihop arbetsliv och familjeliv anses allmänt slå mot kvinnor i första hand.  Nyligen visade en undersökning från Unionen att kvinnliga tjänstemän framförallt blir långtidssjukskrivna i åldern 30 till 50 år, det vill säga just under familjeåren. För männens del ökar däremot sjukskrivningarna med åldern.

I en ny undersökning visar fackförbundet Jusek att skillnaderna mellan män och kvinnor finns redan innan första barnet är fött.

Nästan fyra av tio kvinnor under 34 år upplever negativ stress i arbetet. Män i samma ålder är däremot de som är minst stressade. Allra mest stressade är de kvinnor som inte har barn.

Undersökningen visar också att kvinnor och män inte har samma möjlighet att få utlopp för sin kreativitet. 30 procent av kvinnorna under 34 år säger sig inte få utlopp för sin kreativitet jämfört med bara sex procent av männen.

De i undersökningen som svarar att de upplever en hög grad av stress upplever också lägre utlopp för sin kreativitet.

Tidigare studier har visat att unga kvinnor upplever mindre inflytande över arbetet än äldre kvinnor och män i alla åldrar. Dessutom är kvinnor oftare än män överutbildade för sitt yrke. Både bristen på inflytande och överutbildningen kan leda till låg kreativitet, konstateras det i undersökningen.

- Unga kvinnor har ett stressigt arbetsliv och får sämre utlopp för kreativitet redan innan barn kommer in i bilden. Konsekvenserna uppmärksammas först när de syns i lönekuvertet eller i form av sjukskrivning. Regeringen behöver rikta fokus mot tidiga tecken på ojämställdhet och inte bara mot lön och föräldraförsäkring, säger Magnus Hedberg, vd på Jusek, i ett pressmeddelande.

Fakta

Undersökningen bygger på 2 072 webbintervjuer med sysselsatta tjänstemän i åldern 1-65 år. Jusek är ett förbund för jurister, ekonomer, systemvetare, beteendevetare och samhällsvetare.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Nytt jobb lönar sig för kvinnor

  Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora. Men nya siffror från TRR Trygghetsrådet ger signaler om att skillnaderna kan vara på väg att utjämnas.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Pappor med högre lön tar ut fler dagar

  Föräldrar med låga löner tar ut fler dagar med föräldrapenning under barnets första år, enligt Försäkringskassan. En annan studie visar dock att pappor som tjänar bra tar ut mer föräldraledighet än fäder med lägre inkomst.

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

 • Läs även...

  7 av 10 jobbar sjuka

  En vetskap om att ingen tar över ens arbetsuppgifter. Det är den vanligaste orsaken till att vi går sjuka till jobbet. I värsta fall kan så kallad sjuknärvaro öka risken för förtidspension. Men ibland kan den också vara bra.

 • Läs även...

  Slimmade företag drabbar anställda

  Slimmade organisationer, ofta i kombination med eviga omorganisationer, leder till att tiden och orken tryter för många anställda. Tre av fyra tjänstemän upplever att de fått mer att göra på jobbet, visar Kollegas nya undersökning.

 • Läs även...

  Så får du en mobilfri jul

  En mobillåda är kanske en bra julklapp. Ännu bättre är en arbetsgivare som ser till att du får vara ledig när du ska vara ledig.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.