Annons

Ljud stressar

Publicerad 9 juni 2010, kl 11:06

Ljud som inte går att ignorera och ljudnivåer som varierar leder till att de som arbetar i kontorslandskap presterar sämre, visar forskning från högskolan i Gävle.

Tidigare studier har visat att buller för dem som sitter i öppna kontorslandskap är störande och stressande. Nu visar ny forskning från högskolan i Gävle på samma resultat. Tydligt bakgrundsljud, ljud som inte går att ignorera, och ljudnivåer som varierar leder till att de som arbetar i kontorslandskap presterar sämre. Störande ljud gör att man måste anstränga sig mer och det leder till ökad stress och minskad motivation.

Forskarna från högskolan i Gävle har studerat hur störande ljud påverkar dem som sitter i öppna kontorslandskap. De har också tittat på vad som händer med anställda som får ta pauser i en bra ljudmiljö.

I ett simulerat kontorslandskap fick några studenter lösa uppgifter som krävde att de använde bland annat minnesförmågan. Uppgifterna löstes i en bra och en dålig ljudmiljö. Det visade sig att deltagarna mindes sämre och blev tröttare i den bullriga miljön.

Deltagarna fick också ta en sju minuter lång paus i olika ljudmiljöer. Ena gruppen fick se en rogivande naturfilm med en porlande bäck, den andra gruppen fick bara lyssna till porlande bäcken och den tredje fick stanna kvar i kontorslandskapet. De som såg naturfilm kände sig piggare efteråt än de som var kvar i kontorsmiljö, den gruppen kände minde motiverade och tröttare än de andra.

Forskarnas slutsats är att det viktigt minska störande ljud i kontorslandskap och att raster bäst sker i en tyst miljö för att de anställda ska ha möjlighet att återhämta sig.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]

Kommentarer

Array

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2010-06-30. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Kontorslandskap främjar sexism

  Det råder delade meningar om öppna kontorslandskap. Stressande och högljudda menar kritikerna. Ny forskning visar också att de öppna ytorna kan främja sexism.

 • Läs även...

  Årets hetaste kontorstrend

  Ljuddämpare, milda pasteller och fluffiga former dominerar kontorsinredningen på årets möbelmässa i Stockholm som pågår just nu. En annan trend är smarta möbler som stänger ute ljud och ger avskildhet på kontoret.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Så slipper du störande jobbljud

  Många har svårt med koncentrationen på sin arbetsplats. Framför allt är det högt babblande som stör – och som till och med kan göra oss sjuka.

 • Läs även...

  Fransmän kan strunta i jobbmejl

  Anställda i Frankrike har numera rätt att strunta fullständigt i jobbmejl som kommer efter att de stämplat ut från arbetet. Från årsskiftet gäller en ny lag som ålägger franska företag att se till att personalen kopplar bort allt jobb när de är lediga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.