LO-förbund startar tankesmedja

Publicerad 27 september 2012, kl 14:57

Fem förbund på LO-sidan har precis startat en tankesmedja som ska öka bredden och djupet i det fackliga idéarbetet.
- Jag tycker det är pisstrist att Unionen ännu inte fått tummen ur, säger Theres Sysimetsä, som fick senaste kongressens stöd för en smedja i Unionens regi.

- Folk säger hela tiden att vi måste kraftsamla kring det här med opinion. Jag tycker en tankesmedja är en bra form och det är ju jag bevisligen inte ensam om, säger Theres Sysimetsä, förtroendevald i Unionen Stockholm.

På förbundets kongress i fjol fick hon gehör för sin motion om en fristående tankesmedja under Unionens flagg som en motvikt till arbetsgivarnas massiva satsningar på opinionsbildning.

- Om vi inte ska tappa mark måste vi ta plats. Vi kan inte fortsätta stå och titta på när vår motpart skaffar sig hela tolkningsföreträdet, sade hon då.

Kongressen röstade för att förbundet skulle utreda möjligheten att starta en egen smedja, men sedan dess har det varit tyst.

- Nu är visserligen kongressperioden inte över än, men jag har inte fått någon som helst återkoppling från förbundsstyrelsen. Timbrosatsningen är äldre än vad jag är och jag hoppas verkligen att jag ska få se en Unionensmedja innan mina barn växer upp.
- Det är lamt att Unionen, som har resurserna,  inte behöver samordna, och rimligtvis borde ha varit snabbare än LO-sidan, inte kommit till skott ännu, men jag önskar den nystartade smedjan all framgång. Allt utrymme fackliga frågor kan få i opinionen är välkommet, säger Theres Sysimetsä.

En av de kongressledamöter som höll med Theres Sysimetsä och talade för en Unionensmedja på senaste kongressen, Victor Bernhardtz, har anställts för uppdraget att leda Sekos, Byggnads, Målarnas, Elektrikernas och Fastighets gemensamma tankesmedja, som ännu inte har något namn.

- Vi har spännande direktiv och en uppdragsgivare jag tror på, så det här har alla möjligheter att bli jättebra. Jag hoppas så klart att det här kan inspirera fler fackförbund att komma loss, säger Victor Bernhardtz, som i samband med sin nya tjänst lämnar Unionen.

- Jag ser ett stort behov av att fler fackförbund bildar opinion långsiktigt för att få ut tankar och idéer. Allt behöver inte rymmas under ett och samma tak.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.