Annons
Annons
 • Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv och Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, uppmanar arbetsmarknadens parter att följa märket. Foto: Maja Suslin/TT

LO och Svenskt Näringsliv: Följ märket

Publicerad 4 april 2016, kl 10:57

LO och Svenskt Näringsliv uppmanar parterna på svensk arbetsmarknad att se lönenivån i industriavtalet, även kallat märket, samt nivån i handelsavtalet som normerande.

Under måndagsförmiddagen höll LO och Svenskt Näringsliv en presskonferens där man gemensamt rekommenderade parterna på svensk arbetsmarknad, som ännu inte träffat avtal, att betrakta industriavtalet och det nya handelsavtalet som normerande. Uppmaningen gäller såväl procent som kronor.

Att LO och Svenskt Näringsliv är eniga i sin uppmaning är förmodligen en konsekvens av att LO-samordningen sprack i höstas. I överenskommelsen förbehåller sig LO dock rätten att stötta Kommunal i strävan att höja undersköterskornas löner utanför märket. Uttalandet kan däremot ses som ett ställningstagande riktat till de fack och arbetsgivarparter som i dag står långt ifrån nivån i märket.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

  Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

 • Läs även...

  Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

  Det tyska fackförbundet IG Metall vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Syftet är att rädda jobb som försvinner när arbetsuppgifter automatiseras. Även i Sverige kan kortare arbetstid bli en het fråga i årets avtalsrörelse.