Annons
Annons

LO vill höja taket i arbetslöshetsförsäkringen

Publicerad 29 augusti 2013, kl 14:00

Låg ersättning och högre krav kommer inte få fler människor i jobb. Det konstaterar LO och föreslår att taket i arbetslöshetsförsäkringen höjs till 90 procent av lönen.
- Det finns en hel del som är bra i förslagen. Unionen har länge drivit frågan om högre tak i försäkringen. Det skulle vara bra för våra medlemmar, som sällan får ut 80 procent av sin lön om de skulle bli arbetslösa, säger Carin Hallerström, som är utredare på Unionen

Om några dagar träder nya regler för arbetssökande med a-kassersättning i kraft. Regeringen har bland annat stramat upp kraven på kontroller och infört fler sanktioner för dem som inte berättar vilka jobb de sökt.

- Som jag har förstått det så kommer det nu att bli fler, men mildare sanktioner om en arbetssökande inte uppfyller det som överenskommits med Arbetsförmedlingen. För att försäkringen ska fungera krävs det någon form av uppföljning. Det återstår att se om uppgiften som nu läggs på individen och på a-kassan är rimlig. Det viktigaste man kan göra som arbetslös är ju att söka arbete - inte att fylla i aktivitetsrapporter.

LO anser att ställa krav på de arbetssökande är ett måste men att kombinera dem med en låg ersättning är en dålig idé. På DN-debatt ger man därför ett antal förslag till förbättringar i försäkringen. Bland annat en takhöjning i tre steg, från och med januari 2014. Idag kan man bara försäkra löner upp till 18 700 kronor. Enligt LO:s förslag ska man inom tre år kunna försäkra löner upp till 34 000 kronor.

- Jag tycker att det är viktigt att en arbetssökande får en chans att avgränsa sig och söka jobb inom sitt kompetensområde under den första tiden av arbetslöshet. LOs förslag verkar snarare sikta in sig på löneläge, det tycker inte jag är rätt väg att gå, säger Carin Hallerström.

Ett problem är dock att långt ifrån alla anställda har en tillsvidareanställning. Det gör att arbetslöshetsförsäkringen också måste hantera andra situationer, så som övergång från studier till arbete, tillfälliga anställningar och deltidsarbete. LO anser därför att kvalifikationsvillkoren i försäkringen bör sänkas från dagens tröskel till 40 timmars arbete per månad.

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Inlåsning kan leda till depression

   En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

  • Läs även...

   Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

   Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

  • Läs även...

   Många tror sig älska jobbet

   Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.