Hoppa till huvudinnehåll
Lön

"SAS dikterar villkoren"

SAS planerar kraftiga besparingar, bland annat vill man sänka löner och försämra pensionsvillkoren.
- Vi upplever det som ett diktat, vi har aldrig varit inne i en förhandling om det, säger Christer Karlsson, Unionens ordförande för kabinpersonalen.
Niklas Hallstedt Publicerad 12 november 2012, kl 11:10

Totalt ska SAS spara tre miljarder. Dessutom ska delar av verksamheten säljas, vilket även det beräknas ge tre miljarder.

I ett uttalande lägger SAS vd Rickard Gustafson ett stort ansvar på de anställda: "Jag hoppas att våra lojala och dedikerade medarbetare har viljan att kämpa för att SAS ska överleva och därmed säkra våra arbetsplatser".

Ryktet talar om planerade lönesänkningar på 15 procent för den flygande personalen. Men kommer de kabinanställda Unionenmedlemmarna ställa upp på det?

- Jag tror inte det. Men det kan jag inte svara på ärligt talat. Vi har inte fått tala om det här för våra medlemmar, säger Christer Karlsson som poängterar att man från fackets sida inte motsätter sig att man vidtar åtgärder för att minska företagets kostnader. Däremot är han irriterad över hur processen gått till.

- Vi som representerar de anställda är minst sagt förvånade över att man inte velat ta in oss i diskussionen. Vi har varit tydliga med att vi förväntar oss att vi kommer med i loopen. Då har vi fått höra att det här inte är något grupparbete.

Nu förväntar han sig att det ska bli en regelrätt förhandling.

- SAS har haft uppfattning att det här ska vara ett diktat: take it or leave it. Svenska modellen och samarbete tycks inte vara något man håller på med.

Unionens Sven Cahier som är ordförande i SAS tjänstemannaförening, de markanställda, konstaterar att syftet med sparplanen att få företaget att generera vinst är "lovvärt".

- Men det är ett tungt besked och en tuff plan.

Sven Cahier ser flera problem med planerna. Dels vill SAS outsourca markpersonalen, trots att de vill vara kvar inom företaget. Dels vill de ändra villkoren för de anställda.

- När det gäller pensionen vill man gå från förmånsbestämda till avgiftsbestämda pensioner. Det har vi ju redan gjort i Sverige. Vad gäller löner så är det individuella löner inom mitt område. Jag har inga befogenheter att gå med på generella lönesänkningar. Det är individen som är avtalspart.

I ett pressmeddelande säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg att förbundet är kritiskt till "att en orimlig börda och ett stort ansvar för SAS kris läggs på medarbetarna".

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.