Annons
Annons
 • LO-borgen i Stockholm. Foto: Bertil Ericsson/TT

Lönegap som på 1930-talet

Publicerad 24 september 2014, kl 15:54

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän fortsätter att öka visar en ny rapport från LO. Skillnaden är nu 10 600 kronor, så stort har gapet inte varit sedan 1930-talet.

Förra året ökade arbetarnas medellön 2,0 procent jämfört med tjänstemännens 2,8 procent.

En tjänsteman tjänar i snitt 34 600 kronor, det är 10 600 kronor mer än vad en arbetare får in på sitt lönekonto framgår det av LO:s senaste lönerapport. Lönegapet är uppe i 45 procent, så stor har skillnaden inte varit sen 1930-talet.

Inom LO-kollektivet tjänar man bäst inom byggbranschen, i snitt 28 800 kronor, som är drygt en tusenlapp mindre än medellönen 29 900 kr för samtliga anställda förra året.

Bäst betalt har tjänstemän som arbetar med finans- och försäkringsverksamhet med en medellön på 45 500 kronor. Tjänstemän inom stål- och metallverk, verkstads- och pappersindustrin kommer inte långt efter med  41 000 kronor.

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män har jämnats ut något bland tjänstemännen men fortfarande tjänar en man inom tjänstemannasektorn 7 600 kronor mer än en kvinna. Inom LO är skillnaderna mindre men det är fortfarande fördel män som tjänar 25 200 kronor, vilket är 3 000 kronor mer än kvinnor.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
 • Läs även...

  Lista: Här ökade tjänstemannajobben mest

  Trots coronapandemi ökade tjänstemannajobben, med krav på högskolekompetens, under 2020. Här är listan över de regioner där tjänstemannajobben ökade mest.

 • Läs även...

  Ökad oro för otrygga anställningar

  Oron för försämrad anställningstrygghet ökar. Det visar en ny rapport från SOM-institutet. Anledningen kan vara de senaste årens diskussion om arbetsrätt och automatisering.

 • Läs även...

  Vaccinering på jobbet väcker farhågor

  Fack och arbetsgivare vill öppna för coronavaccinering på jobbet. På det viset skulle man kunna vaccinera sig utan att ta ledig, samtidigt som smittspridningen minskar, anser de. På stålföretaget SSAB ser man dock flera problem.

 • Läs även...

  EU vill tvinga fram jämställda löner

  EU ökar trycket på att minska löneskillnaderna mellan könen. Att gratis stämma sin arbetsgivare för lönediskriminering ses som en väg. Men direktivet går på tvärs mot den svenska modellen.

 • Läs även...

  Lön: DO ska driva fler ärenden i domstol

  Att sätta lön efter kön är olagligt. Att strunta i lönekartläggningar likaså. Den nya Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska ta fler arbetsgivare till domstol och hoppas på fler och skarpare sanktioner.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.