Annons
Annons

"Lönegapet är för stort"

Publicerad 15 januari 2014, kl 17:04

Löneskillnaderna mellan olika yrken är för stora. Det anser en klar majoritet av alla anställda.

Att det finns ett brett stöd för minskade löneskillnader i Sverige, visade en LO-studie 2011.

4 500 anställda fick ta ställning till vad de ansåg var rimliga löner inom tio olika yrken. Nio av dessa var typiska arbetar- och tjänstemannayrken, det tionde yrket var verkställande direktör.

De flesta ansåg att det är rimligt att det finns vissa skillnader. Rimlig lön för en kassörska ansågs exempelvis vara 22 800 kronor, medan en läkare borde få tjäna 39 000 kronor.

I verkligheten var dock skillnaderna betydligt större. En kassörska tjänade 20 400, medan läkaren drog in 52 800 kronor per månad. Medellönen för en försäljningschef var 54 600 kr men en rimlig lön ansågs vara 35 700 kr.

Medan tjänstemännen i flera fall ansågs ha för höga löner, var synen på arbetarnas löner omvänd.

De tillfrågade ansåg till exempel att ett vårdbiträde borde få 25 200 kr i månaden men i verkliga livet var genomsnittslönen nästan 4 000 kr mindre.

Den yrkesgrupp som spelade i en helt egen division var verkställande direktörer i större börsbolag. TCO- och Saco-medlemmar ansåg att de var värda en bra lön, runt 100 000 kronor i månaden. LO-medlemmarna att det borde räcka med 61 700 kr. I verkligheten tjänar många mycket mer, nästan en miljon i månaden.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Ökad oro för otrygga anställningar

  Oron för försämrad anställningstrygghet ökar. Det visar en ny rapport från SOM-institutet. Anledningen kan vara de senaste årens diskussion om arbetsrätt och automatisering.

 • Läs även...

  Facklig kritik mot EU-förslag om minimilöner

  Sverige föreslås få ett undantag från de nya EU-reglerna om minimilöner. Men både från fack och arbetsgivare fruktar man att den svenska modellen ändå kommer att påverkas.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

 • Läs även...

  Arbetsgivare kritiska till familjeveckan

  Familjeveckan är en dålig idé. Den gör det svårare för arbetsgivare att planera och leder till färre arbetade timmar, enligt flera remissvar. Men facken är positiva.

 • Läs även...

  Facken kritiska till ny visselblåsarlag

  Ett nytt EU-direktiv ska förbättra skyddet för europeiska arbetstagare som vill larma om olagligheter. I Sverige är risken att det blir tvärtom, varnar flera fackförbund.

 • Läs även...

  9 av 10 förlorare utan facket

  Större inkomstklyftor och mindre pengar för alla utom de absolut rikaste. Så skulle Sverige se ut utan facket, enligt en rapport från Futurion. Om arbetslösheten skulle vara större eller inte, rådde det dock delade meningar om i den debatt som hölls när rapporten presenterades.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Facktopparna – så mycket tjänar de

  Facktopparna drar in storlöner. En genomgång visar att 13 fackchefer lyfter över 100 000 kronor i månaden. Unionens ordförande, Martin Linder, placerar sig högt upp på listan.

 • Läs även...

  Majoritet vill ha sex timmars arbetsdag - men samma lön

  Efter 100 år med lagstadgad åttatimmarsdag kanske det är dags för sex timmars arbetsdag? Det tycker i alla fall mer än hälften i Sverige. Kollega har frågat tre förtroendevalda hur de ser på kortad arbetstid.