Annons
Annons
 • Löneskillnaden mellan arbetare och tjänstemän fortsätter att öka. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lönegapet mellan tjänstemän och arbetare fortsätter växa

Publicerad 21 januari 2019, kl 13:39

Tjänstemännens löner fortsätter att dra ifrån arbetarnas. Men lönegapet mellan kvinnor och män minskar, det visar LO:s årliga lönerapport.

Mellan 2000- 2017 steg kvinnors medellöner från 81 till 88 procent av männens och det är de senaste åren som den största ökningen skett. En bidragande faktor är de särskilda satsningar som gjorts för till exempel lärare som är en av lönevinnarna enligt rapporten som baseras på statistik från 2017.

Det är också bland kvinnliga tjänstemän som lönerna stigit snabbast, åren 2015-2017 höjde de sina löner med 8,8 procent, motsvarande siffra är 6,7 procent bland männen i tjänstemannasektorn. Men löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortsatt större bland tjänstemännen än arbetarna

Under 2000-talet har medellönen för samtliga anställda ökar med 66 procent. Snittlönen låg 2017 på 33 000 kronor. Men löneskillnaderna mellan tjänstemännen och arbetare fortsätter att växa. 39 300 kronor i månaden är en medellön för en tjänsteman, för en arbetare 26 500 kronor. De senaste 17 åren har arbetarnas löner ökat med 62 procent, för tjänstemännen 73 procent. Det innebär ett lönegap på 6 400 kronor.

Högst lön 2017 hade tjänstemän inom finans- och försäkringsbranschen med en medellön på 50 200 kronor, följt av några tusenlappar mindre av tjänstemän som arbetar inom information och kommunikation, fastighetsbranschen och tillverkningsindustrin.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Löneskillnaderna minskar tolfte året i rad

  Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska. Förra året var skillnaden 9,9 procent. Men risken finns att coronapandemin ökar klyftan.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Då ökar risken för skilsmässa

  När pappor tar ut längre föräldraledighet än de reserverade månaderna ökar risken för separation. Det visar ny forskning. Risken är dock ännu högre när män inte tar ut någon föräldraledighet alls.