Annons
Annons
 • I en konkurs är det bra att kunna styrka sin lön om det blir diskussioner med konkursförvaltaren, säger ombudsmannen Lars Persson. Foto: Shutterstock

Lönegaranti skyddar vid konkurs

Publicerad 7 september 2020, kl 07:45

Går företaget du jobbar på i konkurs skyddas din inkomst tack vare statlig lönegaranti. Men självrisken kan bli stor om du inte agerar snabbt när lönen uteblir.

Lojalitet mot arbetsgivaren eller kunderna, rädsla för att förlora jobbet genom konkurs – det är några av orsakerna till att anställda drar sig för att vända sig till facket när lönen saknas på bankkontot den 25:e. Men det kan bli ett dyrköpt dröjsmål menar fackets löneexperter.

En Unionenmedlem gick till exempel utan ett öre i lön i hela nio månader innan arbetsgivaren försattes i konkurs. Nio månader är en ohyggligt lång tid utan inkomst och medlemmen tvingades leva på pengar från ett lån han tagit tidigare för att rusta upp sin bostad. Han litade på att lönen skulle komma retroaktivt så småningom och dessutom menade han att man ”måste tänka på kunderna”. 

Men kunderna blev till slut ändå övergivna eftersom några kollegor till Unionenmedlemmen, som själva blivit utan månadslön, fast under en mycket kortare tid, reagerade och försatte företaget i konkurs. 

­– Man ska inte vänta, det är viktigt att lönerna drivs in så snabbt som möjligt, säger Lars Persson, ombudsman och ansvarig för lönekrav på Unionen i Uppland.

Går företaget i konkurs är du som anställd skyddad genom den statliga lönegarantin. Den gäller alla anställda, såväl vikarier som vd:ar, så länge man inte själv äger en stor del i det konkade företaget eller är närstående till den som går i konkurs.

Men garantin är en förskönande omskrivning – den statliga lönegarantin är ett skyddsnät med rätt grova maskor och den garanterar ingalunda att du får ut precis allt din arbetsgivare är skyldig dig. Bland annat gäller den statliga lönegarantin bara lön som tjänats in tre månader bakåt i tiden från och med den dagen konkursansökan lämnades in till tingsrätten.

– Det kan ta tid innan konkursansökan lämnats in. Har du dessutom efterskottslön, alltså får lön först månaden efter den tjänats in, är det extra viktigt att du hör av dig snabbt när lönen uteblir, förklarar Lars Persson.

Medlemmen som väntade nio månader gick alltså miste om åtskilliga belopp. Lars Persson höjer också ett varnande finger för att samla på sig alltför mycket utlägg i tjänsten, i synnerhet för den som reser mycket i jobbet. Dels får du bara pengar för utlägg tre månader bakåt i tiden, men också för att utläggen betalas från samma pott pengar som lönen och andra fordringar.

Och den potten är inte särskilt stor. Taket ligger på 189 200 kronor eller fyra gånger årets prisbasbelopp – ett av regeringen årligt fastställt belopp som speglar prisutvecklingen i samhället och som används för en rad olika beräkningar.  

– Vi ser ju hur lönegarantibeloppet har urholkats eftersom det inte hänger ihop med löneutvecklingen utan är kopplat till prisbasbeloppet, säger Lars Persson.

Alla dina fordringar på arbetsgivaren ska tas ur den potten, så trots att du kan få lönegaranti i upp till åtta månader beroende på uppsägningstid, händer det att pengarna tar slut långt innan dess. I synnerhet om du har hög månadslön, stora utlägg och/eller mycket innestående semester.

Ibland kan det också vara svårt att bevisa hur mycket arbetsgivaren faktiskt är skyldig dig. Särskilt som den statliga lönegarantin ibland missbrukas av kriminella ligor, som startar bolag enkom för att gå i konkurs och få ut lönegaranti för anställda – något Kollega skrivit om tidigare. Men det händer ibland att även seriösa konkursförvaltare kan räkna fel på grund av att de exempelvis har fått inaktuella eller bristfälliga underlag.

– Det är alltid viktigt att se till att få lönespecifikationer och att spara dem, men i en konkurs är det särskilt bra att kunna styrka sin lön om det blir diskussioner med konkursförvaltaren, säger ombudsmannen Lars Persson.

– För oss i facket är det också viktigt att reda ut var lönen kommer ifrån. Det händer att medlemmar är anställda i ett bolag, men får lönen från ett annat, och det har faktiskt förekommit att fel bolag har försatts i konkurs.

Statlig lönegaranti

 • Alla arbetstagare omfattas av lönegarantin. Undantagen är om du själv ägt en stor del av bolaget eller är närstående till ägaren.
 • Du ska få besked om uppsägning och hur lång uppsägningstid du har. Under uppsägningstiden kan du få statlig lönegaranti upp till taket på fyra prisbasbelopp.
 • Om du inte får besked om uppsägning, trots att arbetsgivaren försatts i konkurs kan det bero på att konkursförvaltaren saknar information om vilka som är anställda. Kontakta i så fall konkursförvaltaren eller facket.
 • För att få lönegaranti måste du vara arbetssökande. Se till att få intyg från Arbetsförmedlingen.
 • Blanketten ”Försäkran enligt lönegarantilagen” fylls i och skickas till länsstyrelsen i slutet av varje månad.
 • Du kan behöva jobba åt konkursförvaltaren under uppsägningstiden för att få lön via lönegaranti
 • Blir du sjuk eller måste vabba under uppsägningstiden ska du anmäla det till konkursförvaltaren.
 • Får du nytt jobb med lägre lön under uppsägningstiden betalar lönegarantin mellanskillnaden till din tidigare lön. Får du samma eller högre lön upphör lönegarantin.
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Fler känner sig diskriminerade på jobbet

  Coronapandemin gjorde att Unionens jurister fick in ovanligt många ärenden under 2020. Medlemmar som känner sig diskriminerade stod för den tydligaste ökningen.

 • Läs även...

  Konkurs – affärsidé för kriminella

  Aktiebolag används som kofot av skurkar som verktyg för att sno åt sig pengar på arbetsmarknaden. Hos var fjärde företag som går i konkurs finns tecken på fiffel och båg och Unionens medlemmar drabbas både direkt och indirekt.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Risk att spara semester om företaget går dåligt

  Att spara semester och ta ut en längre ledighet senare kan vara en god idé för återhämtning. Men se upp om företaget du jobbar på går dåligt. Vid konkurs försvinner all lagrad ledighet.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Teknikmagasinet ansöker om konkurs

  Butikskedjan Teknikmagasinet avbryter sin företagsrekonstruktion och ansöker om konkurs. Men det finns aktörer som är intresserade av att ta över verksamheten.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Arbetslöshet: Unga drabbas hårt av pandemin

  Yngre drabbas hårdast av coronakrisen. Förra året var arbetslösheten bland unga 24 procent. Och risken är att krisen får negativa effekter på ungas arbetsliv även när den är över.

 • Läs även...

  Större löneklyfta på grund av coronan

  Risken är stor att pandemin leder till ökade löneskillnader mellan kvinnor och män. Det visar en ny undersökning av de löneanspråk som akademiker ställer när de ska anställas.