Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Lönen inte alltid en morot

En morot som leder till stordåd. Eller en kontraproduktiv skillnad som leder till avundsjuka. Graden av lönespridning har betydelse för företagens produktivitet, visar en svensk forskningssammanställning.
Ola Rennstam Publicerad 17 januari 2014, kl 16:06

Fredrik Heyman, docent i nationalekonomi på Institutet för näringslivsforskning, har sammanställt forskning från en mängd olika länder som studerat hur lönespridning påverkar företags lönsamhet.

– Många av studierna visar att det kan påverka både positivt och negativt. Stora löneskillnader påverkar effektiviteten positivt genom att de anställda anstränger sig mer, det blir som en morot. För att komma högre upp i hierarkin och få högre lön måste man anstränga sig och det har effekt på den individuella produktiviten. Jobbar du mycket och utbildar dig finns det möjlighet att tjäna mer, säger han.

– Med en för komprimerad lönestruktur förlorar man incitament till att förkovra sig och göra ett bra jobb. Det spelar ingen roll hur mycket man anstränger sig eller jobbar, man kommer ändå inte få högre lön.

Samtidigt kan för stor lönespridning inom ett företag få motsatt effekt.
– Det kan bli konfliker, avundsjuka och sabotage om arbetsuppgifterna är sammankopplade. Det kan helt enkelt bli kontraproduktivt.  Många av studierna visar att det finns positiva effekter, upp till en viss effekt, därutöver finns ett negativt samband. Det är inte helt lätt att hitta rätt nivå.

Skiljer sig effekterna av lönespridningen mellan olika länder?
– I svenska studier har man funnit att det skulle bli positiva effekter av att öka lönespridningen något inom företagen. Det kan bero på att vi ligger på en nivå med hyfsat jämn lönefördelning jämfört med många andra länder. På senare tid har vi också kunnat se en tendens till ökad lönespridning här.

Men i ett land som USA, som redan har hög lönespridning, är utrymmet för att få en positiv effekt betydligt mindre, säger Fredrik Heyman.

Ett skäl till att tjänstemännens löner dragit ifrån arbetarnas är att tjänstemannakollektivet i högre utsträckning har individuell lönesättning, vilket ofta leder till högre lönespridning. Enligt Fredrik Heyman har företagens roll i lönesättningen ökat på bekostnad av fackens de senaste 20 åren.

– Det spelar större roll var du jobbar. Lönerna sätts allt mer på företagsnivå och företagens vinster påverkar vilken lön man kan sätta. Fackens roll har minskat under ett antal år. Det är svårare att ha ett system i dag där lönernas sätts centralt av arbetsgivarorganisationer och fack, och att den lönen ska gälla för alla, trots helt olika förutsättningar.

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.