Annons
 • Hur många mynt ryms i framtidens portmonnä? På bilden de nya svenska 1-, 2- och 5-kronorsmynten, som Riksbanken presenterade tidigare i våras. Foto: Jessica Gow/TT

Löneökningarna bromsar in

Publicerad 5 maj 2015, kl 15:46

Löneutvecklingen för privatanställda tjänstemän har stannat av, visar ny statistik från Medlingsinstitutet. Under januari och februari i år har löneutvecklingstakten i princip varit den samma som föregående år.

Löneökningarna i privat sektor uppgick under årets första två månader till 1,9 procent – för tjänstemän 1,8 procent och för arbetare 2,1 procent. För hela ekonomin uppmättes 2,1 procent. Siffrorna bygger på ett genomsnitt som jämförs motsvarande period året innan.

Siffrorna för januari och februari 2014 var i det närmaste identiska, 1,8 procent för privat sektor och 2,0 procent för hela ekonomin.

– Löneökningstakten har under de senaste månaderna visat en tydlig inbromsning. Det gäller i synnerhet i privat sektor där siffrorna tyder på att man på lokal nivå inte fått ut högre löneökningar än avtalen anger, säger Medlingsinstitutets nationalekonom Bo Enegren i ett pressmeddelande.

Löneökningstakten uppdateras konstant, bland annat på grund av utbetalning av retroaktiva löner. Statistiken, som hämtas från SCB:s konjunkturlönestatistik, blir definitiv först efter 12 månader.

Den totala löneökningen 2014 uppgick till 2,76 procent. Den slutgiltiga revideringen har dock ännu inte genomförts, bland annat på grund av utbetalning av retroaktiva löner.

Statistiken hämtas från SCB:s konjunkturlönestatistik.

Anton Andersson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  SCB skriver ned siffror på arbetslöshet

  Pressade arbetsvillkor ledde till att Evry rapporterade felaktiga siffror på arbetslöshet till Statistiska Centralbyrån. Nu har SCB reviderat siffrorna som var överdrivna.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

 • Läs även...

  Nytt jobb lönar sig för kvinnor

  Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora. Men nya siffror från TRR Trygghetsrådet ger signaler om att skillnaderna kan vara på väg att utjämnas.

 • Läs även...

  Högre löneökningar för att nå inflationsmål

  I en ny rapport spår Konjunkturinstitutet, KI, att de nya löneavtalen som börjar gälla nästa år kommer att hamna i nivå med de förra. Men för att nå inflationsmålet krävs egentligen högre löneökningar, menar KI.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för miljardärer

  Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.

 • Läs även...

  Konjunkturen kan slå mot löneutvecklingen

  Den senaste tiden har tecken på en kommande lågkonjunktur duggat tätt. För facket kan det innebära en nackdel i den kommande avtalsrörelsen.

 • Läs även...

  "En tragisk situation"

  De 250 anställda vid den konkursdrabbade klädkedjan JC, står ännu både utan aprillön och ersättning från den statliga lönegarantin. Även ett hundratal anställda på företaget Flexenclosure är i en liknande situation. Här är vad du ska tänka på om du inte får ut din lön.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.