Lönerapport missvissande

Publicerad 4 december 2015, kl 13:17

LO´s lönerapport anger att den genomsnittliga månadslönen för arbetare är 24.900kr, medan tjänstemännen tjänade 36.600kr. Är inte det lite missvisande?

När en "arbetare" blir befordrad gå de väl oftast över till "arbetsledarnas" fack,  men tjänstemännen stannar kvar inom Unionen även efter de har tagit 3 - 4 kliv upp på karriärstegen.

En vanlig kontorist som jobbar med t.ex. inköp eller kundservice tjänar ofta mellan 22.000kr till 26.000kr, så de tjänar ungefär lika mycket som en "arbetare". 

Så för att ta bort myten om högavlönade tjänstemän bör LO:s lönerapport jämföra "arbetare" med "vanliga kontorister" och chefstjänstemän bör jämföras med "arbetsledare", så blir den lite mer rättvisande.

//Bibbi Holm

Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.