Annons

Lönerapport missvissande

Publicerad 4 december 2015, kl 13:17

LO´s lönerapport anger att den genomsnittliga månadslönen för arbetare är 24.900kr, medan tjänstemännen tjänade 36.600kr. Är inte det lite missvisande?

När en "arbetare" blir befordrad gå de väl oftast över till "arbetsledarnas" fack,  men tjänstemännen stannar kvar inom Unionen även efter de har tagit 3 - 4 kliv upp på karriärstegen.

En vanlig kontorist som jobbar med t.ex. inköp eller kundservice tjänar ofta mellan 22.000kr till 26.000kr, så de tjänar ungefär lika mycket som en "arbetare". 

Så för att ta bort myten om högavlönade tjänstemän bör LO:s lönerapport jämföra "arbetare" med "vanliga kontorister" och chefstjänstemän bör jämföras med "arbetsledare", så blir den lite mer rättvisande.

//Bibbi Holm

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.