Annons
Annons
 • Tjänstemännens löneutveckling fortsätter uppåt, enligt Medlingsinstitutets halvårssiffror. Foto: Per Larsson/TT

Lönerna pekar uppåt

Publicerad 2 september 2014, kl 12:57

2014 blir sannolikt ett bättre år lönemässigt än fjolåret. Det visar nya siffror från Medlingsinstitutet. I fjol ökade de privatanställda tjänstemännens löner med 2,3 procent. Under årets första halvår ligger ökningen i snitt på 2,7 procent.

- Ja, löneökningarna blir lite högre än 2013, även om det bara är några tiondelar. Det är nästan lite förvånande, man ser inte så mycket i avtalen att det skulle gå upp så där. Det är ganska små skillnader i profilen i avtalen, säger Bo Enegren, nationalekonom på Medlingsinstitutet.

För arbetare i privat sektor låg ökningen på 2,9 procent under första halvåret. För hela ekonomin hamnade ökningen på 2,7 procent, vilket i slutänden lär innebära 2,8 eller 2,9 procent när utfallen blir definitiva.

I fjol blev utfallet för hela ekonomin 2,5 procent.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Politikerna kommer ge parterna mer tid"

  Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, är övertygad om att politikerna kommer ge las-förhandlarna mer tid för att slippa få frågan i sina knän.

 • Läs även...

  Löneskillnaderna minskar tolfte året i rad

  Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska. Förra året var skillnaden 9,9 procent. Men risken finns att coronapandemin ökar klyftan.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Facklig strid mellan Unionen och Elektrikerförbundet

  Elektrikerförbundet har satt ett säkerhetsföretaget i blockad för att få till kollektivavtal. Men Unionen anser att larminstallatörerna är tjänstemän.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.