Annons
 • Tjänstemännens löneutveckling fortsätter uppåt, enligt Medlingsinstitutets halvårssiffror. Foto: Per Larsson/TT

Lönerna pekar uppåt

Publicerad 2 september 2014, kl 12:57

2014 blir sannolikt ett bättre år lönemässigt än fjolåret. Det visar nya siffror från Medlingsinstitutet. I fjol ökade de privatanställda tjänstemännens löner med 2,3 procent. Under årets första halvår ligger ökningen i snitt på 2,7 procent.

- Ja, löneökningarna blir lite högre än 2013, även om det bara är några tiondelar. Det är nästan lite förvånande, man ser inte så mycket i avtalen att det skulle gå upp så där. Det är ganska små skillnader i profilen i avtalen, säger Bo Enegren, nationalekonom på Medlingsinstitutet.

För arbetare i privat sektor låg ökningen på 2,9 procent under första halvåret. För hela ekonomin hamnade ökningen på 2,7 procent, vilket i slutänden lär innebära 2,8 eller 2,9 procent när utfallen blir definitiva.

I fjol blev utfallet för hela ekonomin 2,5 procent.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Högre löneökningar för att nå inflationsmål

  I en ny rapport spår Konjunkturinstitutet, KI, att de nya löneavtalen som börjar gälla nästa år kommer att hamna i nivå med de förra. Men för att nå inflationsmålet krävs egentligen högre löneökningar, menar KI.

 • Läs även...

  Tjänstemän tror att de kan välja själva

  Tjänstemännen tror ofta att de själva kommer att kunna välja när de ska gå i pension. Bland arbetarna är tveksamheten större.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Här tjänar man mest

  Bor man i Stockholm och jobbar inom finans och försäkring är man vinnare i löneracet. Men även tjänstemän i Uppsala drar upp snittlönerna för riket.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för miljardärer

  Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.

 • Läs även...

  Så mycket ökar lönerna

  2,6 procent. Så mycket ökade lönerna i Sverige under årets första sju månader. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet.

 • Läs även...

  Män pendlar längre – och får högre lön

  Män pendlar längre än kvinnor. Och med längre pendlingsavstånd följer högre lön. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.