• Tjänstemännens löneutveckling fortsätter uppåt, enligt Medlingsinstitutets halvårssiffror. Foto: Per Larsson/TT

Lönerna pekar uppåt

Publicerad 2 september 2014, kl 12:57

2014 blir sannolikt ett bättre år lönemässigt än fjolåret. Det visar nya siffror från Medlingsinstitutet. I fjol ökade de privatanställda tjänstemännens löner med 2,3 procent. Under årets första halvår ligger ökningen i snitt på 2,7 procent.

- Ja, löneökningarna blir lite högre än 2013, även om det bara är några tiondelar. Det är nästan lite förvånande, man ser inte så mycket i avtalen att det skulle gå upp så där. Det är ganska små skillnader i profilen i avtalen, säger Bo Enegren, nationalekonom på Medlingsinstitutet.

För arbetare i privat sektor låg ökningen på 2,9 procent under första halvåret. För hela ekonomin hamnade ökningen på 2,7 procent, vilket i slutänden lär innebära 2,8 eller 2,9 procent när utfallen blir definitiva.

I fjol blev utfallet för hela ekonomin 2,5 procent.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

  På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.

 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Här tjänar man mest

  Bor man i Stockholm och jobbar inom finans och försäkring är man vinnare i löneracet. Men även tjänstemän i Uppsala drar upp snittlönerna för riket.

 • Läs även...

  Permitterade tvingas jobba heltid

  Arbeta heltid, annars blir du uppsagd. Det beskedet har flera permitterade Unionenmedlemmar fått av sina arbetsgivare. Nu rustar Tillväxtverket för att stoppa företag som utnyttjar systemet med statligt korttidsstöd.

 • Läs även...

  Ishockeyförbundet ska ha diskriminerat

  Svenska ishockeyförbundet har inte gjort någon lönekartläggning på flera år. Det kan ha lett till lönediskriminering, enligt Unionen. Nu lovar förbundet bättring.

 • Läs även...

  Begärde lön – fick sparken

  När kvinnan krävde att få ut sin lön fick hon sluta på dagen. I förhandlingen med Unionen hävdade cateringfirman plötsligt att kvinnan aldrig varit anställd. Nu har förbundet stämt bolaget och kräver 75 000 kronor i skadestånd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.