Annons
 • Tjänstemännens löneutveckling fortsätter uppåt, enligt Medlingsinstitutets halvårssiffror. Foto: Per Larsson/TT

Lönerna pekar uppåt

Publicerad 2 september 2014, kl 12:57

2014 blir sannolikt ett bättre år lönemässigt än fjolåret. Det visar nya siffror från Medlingsinstitutet. I fjol ökade de privatanställda tjänstemännens löner med 2,3 procent. Under årets första halvår ligger ökningen i snitt på 2,7 procent.

- Ja, löneökningarna blir lite högre än 2013, även om det bara är några tiondelar. Det är nästan lite förvånande, man ser inte så mycket i avtalen att det skulle gå upp så där. Det är ganska små skillnader i profilen i avtalen, säger Bo Enegren, nationalekonom på Medlingsinstitutet.

För arbetare i privat sektor låg ökningen på 2,9 procent under första halvåret. För hela ekonomin hamnade ökningen på 2,7 procent, vilket i slutänden lär innebära 2,8 eller 2,9 procent när utfallen blir definitiva.

I fjol blev utfallet för hela ekonomin 2,5 procent.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tjänstemän tror att de kan välja själva

  Tjänstemännen tror ofta att de själva kommer att kunna välja när de ska gå i pension. Bland arbetarna är tveksamheten större.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

 • Läs även...

  Nytt jobb lönar sig för kvinnor

  Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora. Men nya siffror från TRR Trygghetsrådet ger signaler om att skillnaderna kan vara på väg att utjämnas.

 • Läs även...

  Här tjänar man mest

  Bor man i Stockholm och jobbar inom finans och försäkring är man vinnare i löneracet. Men även tjänstemän i Uppsala drar upp snittlönerna för riket.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.