Annons
Annons
 • Unionens undersökning visar att de som förberett sig minst 30 minuter innan lönesamtalet var mer nöjda med resultatet. Foto: Shutterstock

Lönesamtal: Så fixar du lönehöjning på distans

Publicerad 1 mars 2021, kl 09:44

Lönesamtalet i år kommer för många anställda att ske på distans. Oavsett form på mötet är det din största chans att påverka din lön och bra förberedelse är alltid nyckeln till framgång, enligt Unionens ombudsman.

Alla anställda har inte lönesamtal. Det är ingen given rättighet om det saknas kollektivavtal på ditt jobb. Och även om det finns avtal är det inte en självklarhet att snacka lön med chefen.

– Det beror på vad som står i ditt kollektivavtal. I de flesta avtal står det att man bör ha lönesamtal. Står det så kan arbetsgivaren inte slingra sig om du som anställd påtalar att du vill ha lönesamtal, säger Håkan Danielsson Wahl, regional ombudsman i Unionen Dalarna.

Håkan Danielsson Wahl har fått signaler om att många anställda självmant struntar i att ha lönesamtal. I synnerhet nu under pandemin, då många jobbar hemifrån, kan det kännas extra motigt att arrangera ett möte på distans för att prata prestationer med chefen, tror han.

– Jag tycker utan tvekan att man ska sträva efter att ha lönesamtal. Om du inte har ett lönesamtal lämnar du i praktiken över ansvaret helt till din chef att bedöma dina prestationer.

– Lönesamtalet är din största möjlighet att påverka lönen genom att tala om för chefen varför just du förtjänar så stor bit som möjligt av kakan.

Det går inte att begära att fackklubbens företrädare ska veta allt du gjort under året. Inte heller för din chef är det så enkelt att ha koll på x antal anställda och deras prestationer. Frågan är om du själv vet vad du gjort – i synnerhet som avtalet förlängdes ett halvår på grund av coronapandemin och det kanske inte är helt solklart vilken tidperiod som ska ligga till grund för revisionen.

Håkan Danielsson Wahls bästa tips för att lyckas i samtalet är att du förbereder dig noga och rekapitulerar vad du gjort.

– Gå igenom vad som har hänt sedan du hade samtal med din chef senast. Har du gjort något du själv tycker är förbaskat bra måste du våga lyfta fram det, för ingen annan kommer att göra det åt dig. Är det någon gång man ska kasta Jante överbord så är det under lönesamtalet.

– En undersökning Unionen gjort visar att de medlemmar som förberett sig minst 30 minuter innan lönesamtalet var mer nöjda med resultatet, säger Håkan Danielsson Wahl.

För många medlemmar kommer årets lönesamtal att ske på distans. Men Håkan Danielsson Wahl tror inte att formen för mötet spelar så stor roll.

– Principen är ju densamma. Möjligtvis har det varit svårare för chefen att ha koll på vad du gjort och det lägger ju ett extra ansvar på dig att kunna argumentera för dig och vara påläst.

Påläst blir du bland annat genom att leta fram lönestatistik på Unionen.se eller kolla om det finns interna löneuppgifter hos klubben. Men använd statistiken på rätt sätt. Jämför dig inte rakt av med någon kollega som du vet tjänar mer.

Läs mer: Därför ska du prata lön med dina kollegor

– Då riskerar du att verka missunnsam - det är en balansgång att jämföra sig med andra utan att framstå som avundsjuk. Undvik också känsloargument och att prata om den egna ekonomin – din privatekonomi är inte arbetsgivarens problem.

– Men den största försyndelsen är att ställa ett ultimatum och i förtäckta ordalag hota med att säga upp dig om du inte får högre lön.

Känner du dig förfördelad när lönerna är satta kan du ta hjälp av klubben, som har det övergripande ansvaret att se till att lönekriterierna följs och att hela potten faktiskt delas ut. Klubben ska också förhindra att arbetsgivaren nallar pengar ur den gemensamma potten för att belöna anställda som befordrats eller fått nya arbetsuppgifter.

– Det som vill lära sig argumentera bättre och bli vassare på att förhandla, kan alltid ställa upp som förtroendevald och få gå förhandlingskurser i Unionens regi, säger Håkan Danielsson Wahl.

9 tips inför lönesamtalet:

● Begär att få ha ett lönesamtal oavsett om det finns kollektivavtal eller inte.

● Följ upp utvecklingssamtalet och de mål som eventuellt sattes där.

● Ha koll på lönekriterierna.

● Ta reda på hur det går för företaget (köp inte bara påståendet att det saknas pengar).

● Be om konkreta exempel på vad du borde ha gjort för att få bättre påslag.

● Ifrågasätt varför du inte informerats om brister tidigare om det dyker upp kritik.

● Be om nytt möte om du behöver smälta information eller kör fast.

● Diskutera löner öppet med kollegorna. Det är inte skamligt att prata om sin lön. Det är bara dumt att inte göra det.

● Stå på dig.

Läs mer: Kort utbildning – hög lön: Här är jobben

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Risk att spara semester om företaget går dåligt

  Att spara semester och ta ut en längre ledighet senare kan vara en god idé för återhämtning. Men se upp om företaget du jobbar på går dåligt. Vid konkurs försvinner all lagrad ledighet.

 • Läs även...

  Scania backar om att ändra semesterlagen

  När Scania ska beta av sin orderbok kan det bli en del extrajobb för medarbetarna. Därför diskuteras nu övertid, arbete på lördagar och att skjuta på semestrar. Däremot backar Scania när det gäller att ändra semesterlagen.

 • Läs även...

  Säljare vägrade halvera lönen - blev avskedad

  När företaget började gå knackigt under coronapandemin ville arbetsgivaren halvera lönen för säljaren. När han inte gick med på det avskedades han. Nu stämmer Unionen medicinföretaget.

 • Läs även...

  Unga vill ha trygghet och kollektivavtal

  Oron för att bli av med jobbet ökar bland unga, som allt oftare söker trygga villkor. De senaste åren har kollektivavtal och tjänstepension blivit allt viktigare för dem, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Scania: Facket fixade extra lönepåslag

  Scanias tjänstemän får 0,4 procent extra i lönepotten. Någon retroaktiv lönehöjning lyckades facket däremot inte förhandla sig till.