Annons
 • Victoria Kirchhoff

Löneskammen håller i sig

Publicerad 16 oktober 2013, kl 12:34

Vad är det mest skamliga du kan göra vid fikabordet på jobbet? Jo, att berätta vad du har i lön. Enligt en ny undersökning är det alltjämt tabu att öppet prata lön, trots att det faktiskt lönar sig för anställda att göra det.

Endast en knapp fjärdedel av anställda i Sverige är villiga att avslöja vad de har i lön för sina kollegor. Det visar undersökningen gjord av en jobbsajt som frågat över 10 000 personer i åtta länder hur öppna de är i fråga om sin lön.

Victoria Kirchhoff, tillhör den minoritet som frankt kan erkänna att hon tjänar cirka 32 000 som sälj- och marknadskordinator på företaget Egmont, där hon också är ordförande för Unionenklubben.

- Men det är sällan den frågan kommer upp. Jag tror oviljan att prata lön beror på att folk är rädda för att upptäcka att de tjänar för lite i förhållande till andra som man tycker att man gör ett lika bra jobb som. Det kan till exempel vara obehagligt att upptäcka att någon som varit anställd kortare tid tjänar mer.

Arbetsgivarna vill ogärna att de anställda är öppna med sina löner - i Tyskland gick man till och med så långt att anställningskontrakten innehöll en klausul som förbjöd anställda att tala om vad de hade i lön. Förbudsklausulen ogiltigförklarades dock i domstol för några år sedan.

Som anställd har man dock allt att vinna och inget att förlora på att vara öppen med lönerna, för att inte arbetsgivaren ska kunna komma undan med orättvis lönesättning. Facken brukar förespråka öppna löneklubbar, där de som vill kan gå med och få ta del varandras löner, men att vara öppen runt fikabordet funkar förstås också. 

- Jag tror någon måste börja. Vi som är fackliga måste våga ta de samtalen och sätta igång diskussionerna, säger Victoria Kirchhoff.

I Kina vågar man. Där råder total öppenhet om lönerna och kineserna är tuffa i sina löneförhandlingar. I Frankrike är det däremot enklare att prata om sex, även om chefslönerna måste offentliggöras. I USA skulle man aldrig komma på tanken att prata lön och inte heller i Japan eller Schweiz. I Ryssland är det vanligt att anställda diskuterar löner, enligt en artikel i SvD.

Kan du prata öppet om din lön?

Inya LawalInya Lawal, egen företagare.

- Ja, men som egen företagare av ett nystartat bolag är det svårt att säga vad jag tjänar, det är olika från månad till månad. Jag tror oviljan att prata lön beror på att svenskar är naturligt blyga. Jag kommer från Storbritannien och där är folk ganska öppna om lönerna.

Nina Kahilainen
Nina Kahilainen, handläggare på Akademikernas a-kassa:

- Nej, vi pratar inte lön på mitt jobb. Men skulle någon kollega fråga mig vad jag har i lön så skulle jag nog svara. På en tidigare arbetsplats pratade vi lön helt öppet.

Tomas Eneman
Tomas Eneman, egen företagare:

- Ja, jag plockar ut så lite som möjligt eftersom jag är egen företagare. Det kan bli allt från noll kronor till 20 000 i månaden.  

Pratar du och dina kollegor om era löner? Kommentera gärna här nedanför, eller på vår Facebooksida!

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

   I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

  • Läs även...

   Medlem i kläm - så gick det sen

   Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

  • Läs även...

   Ålders­diskriminering på arbetsmarknaden ökar

   När blir man för gammal? I vissa branscher kan det mycket väl vara redan när man passerar 40-strecket. Säkert är i alla fall att ju närmare 60 du kommer, desto mindre intressant blir du i arbetsgivarnas ögon.

  • Läs även...

   I norr är det avtal som gäller – även inom IT

   Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

  • Läs även...

   ”Facken är dåliga på att förhandla om pengar”

   Fler anmäler sexuella trakasserier efter Metoo-rörelsen. Men den som vill ha ersättning från arbetsgivaren ska vända sig till en advokat – inte till facket – enligt advokat Michael Fischbein.

  • Läs även...

   Ohållbar situation på SVT

   Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.