Annons
Annons

Lönespridning hämmar tillväxt

Publicerad 12 maj 2014, kl 10:51

Ny forskning visar att ju mindre löneskillnaderna mellan olika branscher är, desto högre blir produktiveten. Det går emot den väl etablerade bilden att lönespridning självklart bara är bra för tillväxten.

Forskaren Svenja Gärtner vid Göteborgs universitet har i sin avhandling tittat på lönespridningen i över 30 branscher inom industrin i 14 olika länder under åren 1970-2006. Hennes slutsats är att tillväxten i form av produktivitet ökar när lönerna inte skiljer sig så mycket åt mellan olika branscher.

- Det är särskilt intressant när vi ser en ökande lönemässig ojämlikhet i Sverige. Men jag hade inte räknat med att det skulle gälla hela Europa.

För mönstret ser likadant ut i de tolv undersökta europeiska länderna. Däremot inte i Australien eller USA. Svenja Gärtner har i sin avhandling inte tittat på varför det är så.

- Men det handlar ju om institutionella skillnader som skattenivåer och lagstiftning, till exempel hur arbetslöshetsersättningssystemen ser ut.

Mönstret, att jämlikhet mellan branscher ökar produktiviteten, har en baksida. Det blir färre lågkvalificerade jobb i ett sådant system och arbetslösheten riskerar då att bli högre.

- Det går inte att undvika att det blir så. Men det är politiken som får välja vilket system man ska ha.

 • Läs även...

  9 av 10 förlorare utan facket

  Större inkomstklyftor och mindre pengar för alla utom de absolut rikaste. Så skulle Sverige se ut utan facket, enligt en rapport från Futurion. Om arbetslösheten skulle vara större eller inte, rådde det dock delade meningar om i den debatt som hölls när rapporten presenterades.

 • Läs även...

  Varför säger facken nej till minimilöner?

  EU-kommissionen vill införa en ny lag om minimilöner i alla medlemsländer. Men facken i Sverige protesterar högljutt. Vi reder ut varför minimilöner väcker sådant motstånd.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.