Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Löneväxling kan bli dyrt vid sjukskrivning

Allt fler arbetsgivare erbjuder löneväxling. För Susanne Pettersson blev det en dålig affär att växla lön mot bil. Trots att bilen är såld får hon som sjukskriven 4 800 kronor mindre i månaden i sjukpension än vad hon skulle ha fått annars.
Johanna Rovira Publicerad 30 september 2021, kl 07:01
Shutterstock
Susanne Pettersson förlorade pengar på att löneväxla när hon blev sjukskriven. (Bilden föreställer inte Susanne.) Shutterstock

I Sverige erbjuder 84 procent av arbetsgivare löneväxling för extra pensionsinbetalningar, visar en ny rapport från pensionsbolaget Alecta. Många anställda växlar också en del av bruttolönen mot personalbil och andra eventuella förmåner. Oavsett om löneväxlingen gäller bil, pension eller annat finns det risker, något som Unionenmedlemmen Susanne Pettersson fått erfara.

När hon fick erbjudande om en ny, säker personalbil, som hon kunde använda både i tjänsten och privat, mot att hon växlade bruttolön mot bilhyra, tvekade hon inte.

– I priset ingick däckbyte och reparationer, ett bra erbjudande om man håller sig frisk. Jag trodde väl aldrig att jag skulle bli sjukskriven längre än tre månader, jag som jobbat ett långt arbetsliv utan några längre sjukskrivningar, säger Susanne Pettersson.

Fick cancer

Men så fick hon cancer och efter tre månaders sjukskrivning upptäckte hon att bilen kostade henne 4 800 kronor i månaden före skatt, trots att hon inte längre hade den kvar.

– Löneväxling är ganska vanligt bland våra medlemmar som tjänar mer än 46 000 i månaden, säger Lars Persson, regional ombudsman på Unionen Uppland.

– De som blir långtidssjuka tappar väldigt mycket ekonomiskt eftersom den sjukpension som man får efter tre månaders sjukskrivning, baseras på lönen man har den dag man insjuknar.

Att Susanne Pettersson inte längre har kvar sin bil och har upphört med löneväxlingen, spelar alltså ingen roll för hennes sjukpension, upptäckte hon.

– 4 800 kronor varje månad är ett ganska hårt slag eftersom jag inte vet när jag kommer att kunna jobba 100 procent igen.

Kräver friskskrivning

För att kunna justera lönen hos Collectum, som är valcentralen för den kollektivavtalade tjänstepensionen, är man tvungen att friskskriva sig i minst en månad. Men då vill det till att man faktiskt orkar jobba heltid i en månad.

– Jag skulle i och för sig ha kunnat friskskriva mig under semestern, men jag vågade inte göra det eftersom det kan det bli problem med Försäkringskassan om man plötsligt går upp till heltid och sedan går ner i tid igen, säger Susanne Pettersson.

Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK, menar att man måste vara medveten om den risk man faktiskt tar vid löneväxling, speciellt när det gäller så kallade förmånsbilar eller personalbilar.

– När det gäller bilar tänker de flesta inte på pensionen på samma sätt, många har inte en susning om att de i de flesta fall går miste om pensionsavsättningar. Avstår du till exempel 4 000 i månaden genom bruttolöneavdrag i 20 år kan du förlora över en miljon i pensionskapital. Förutom förmånsbeskattning och bensin, säger han.

Tänk på detta vid löneväxling till pension

  • Löneväxla bara om din lön överstiger 45 864 kronor (gäller 2021) efter löneväxlingen, annars påverkas den allmänna pensionen.
     
  • Se upp så att din växlade lön inte placeras på den privata pensionsmarknaden – då kan avgifterna äta upp fördelarna med löneväxling.
     
  • Du får antagligen inte löneväxla till en extra pension om arbetsgivarens totala pensionsinbetalning inklusive ITP överstiger 35 procent av din lön efter löneväxlingen.
     
  • Det finns ingen lag/avtal som ger dig rätt att löneväxla – men löneväxlingen är oftast kostnadsneutral för arbetsgivaren.
     
  • Arbetsgivaren bör avsätta 5,8 procent mer än vad du avstår lön från, tack vare att arbetsgivaravgiften blir lägre.
     
  • Det är viktigt att avtala om att lönen före löneväxlingen ska ligga till grund för din ordinarie tjänstepension och vara överens om att den oväxlade lönen även ska gälla vid lönerevision och semesterersättning.
     
  • Alla överenskommelser bör vara skriftliga. Se till att ni skriver in att du kan växla tillbaka när som helst.
     
  • Var medveten om att din sjukpension blir lägre om du skulle bli långvarigt sjuk under tiden du löneväxlar – det är lönen som betalades ut vid tillfället du insjuknade som gäller, det hjälper inte att sluta löneväxla.
     
  • Löneväxling sänker lönen för den som blir arbetslös och har inkomstförsäkring, eftersom även inkomstförsäkringen grundar sig på lönen efter växlingen.  
     
  • Löneväxla inte till pension av skatteskäl – ingen vet hur skattesystemet kommer att se ut när du vill plocka ut pensionen. Löneväxla bara om du har råd.

Löneväxling

Att löneväxla innbär att du avstår en del av sin bruttolön för att i stället få en förmån av din arbetsgivare, till exempel extra pensionsinbetalning eller förmånsbil/personalbil.

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.