LO:s potter kan strida mot industriavtalet

Publicerad 30 augusti 2011, kl 11:44

LO-förbundens samordning för att motverka orättvisa löner kan mycket väl gå på tvärs mot överenskommelsen om att det är lönehöjningarna inom industrin som ska lägga ribban i avtalsrörelsen. Det menar Teknikföretagens förhandlingschef.

I går beslutade sig LO-förbunden för att samordna sina krav i avtalsrörelsen på tre områden. Ett av dessa är att man, liksom i förra avtalsrörelsen, ska kräva särskilda jämställdhetspotter. Ett särskilt utrymme ska tilldelas avtalsområden med stor andel kvinnor och lågavlönade.

I det nytecknade industriavtalet förbinder sig parterna, bland annat LO-förbunden IF Metall, Livs och GS, att verka för att industrins lönenormerande roll ska förstärkas. Frågan är om kravet på särskilda kvinnopotter är förenligt med avtalet.

- Nej, det tycker jag inte, säger Anders Weihe, Teknikföretagens förhandlingschef.

- Vi förstår att man från facklig håll anser att det finns grupper som man vill prioritera. En klassisk sådan grupp är undersköterskorna. Min uppfattning är att den här typen av prioriteringar ska genomföras genom en fördelning av resurserna inom avtalsområdet. En viss grupp kan få mer, men totalt sett håller man sig ändå inom ramen.

Däremot är det skillnad när det inte längre handlar om tydligt definierade grupper som ska få påslag, anser Anders Weihe.

- Att ge väldigt stora och ospecificerade grupper mer är en annan sak. Då kommer industrin att utgöra norm för vad de andra lägst ska ha. Det var knappast det som avsågs när vi kom överens om att industrin ska vara lönenormerande.

Hur arbetsgivarna ska hantera situationen är för tidigt att säga, enligt Anders Weihe.

- Vi har inga maktmedel att bestämma över hur våra motparter ska hantera det här. Men det är klart att det finns all anledning att vara bekymrad.

De andra två kraven där LO-förbunden enades om att samordna sig är att man vill begränsa möjligheterna till visstidsanställningar till maximalt två år, och förbättra avtalsförsäkringarna. Bland annat vill man att den som drabbas av en arbetsskada ska få full ersättning för inkomstförlusten redan från första sjukdagen.

Bakom industriavtalet står fem fackförbund, LO-förbunden IF Metall, GS och Livs samt Sveriges Ingenjörer och Unionen, och tolv arbetsgivarförbund.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

   Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

  • Läs även...

   Chefers höga arbetsbelastning missas

   Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

  • Läs även...

   Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

   I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

  • Läs även...

   Inlåsning kan leda till depression

   En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

  • Läs även...

   Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

   Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

  • Läs även...

   Många tror sig älska jobbet

   Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.