Annons
 • Foto: Pressmaster/Colourbox.com

Lovades anonymitet – fick sparken för förtal

Publicerad 4 december 2017, kl 14:11

Unionenmedlemmen berättade i förtroende för HR-konsulten om vilka problem arbetsplatsen hade. Två veckor senare blev hon avskedad för förtal.

Kvinnan hade jobbat på företaget i 14 år, som bland annat samordnare, utbildare och inom support när man bestämde sig för att ta in en HR-konsult för att identifiera om det fanns några problem på arbetsplatsen. Samtalen med konsulten skulle vara konfidentiella för att medarbetarna skulle känna sig trygga i att ta upp problematiska frågeställningar. Det som kom fram under diskussionerna skulle sedan tas upp med ledningen men utan att röja vem som sagt vad.

Medlemmen som kände sig trygg i vetskapen om att det som sades inte skulle användas mot henne, tog upp synpunkter på ledningens arbete och att hon ansåg att det inte gagnade bolaget. Hon föreslog förbättringar och konstruktiva lösningar, och när konsulten frågade vem på kontoret som flera medarbetare kallade för ”draken” svarade hon ärligt att det var styrelseordförande.

Två veckor efter samtalet blev hon kallad till bolagets vd och fick en muntlig underrättelse om att hon skulle bli avskedad utifrån de uppgifter som framkommit i samtalen med konsulten. När kvinnan kontaktade Unionen som påkallade förhandling med bolaget framkom att företaget tyckte att medlemmen varit illojal och att hon skulle ha uppviglat kollegor att lämna arbetsplatsen samt att hon gjort sig skyldig till förtal.

Unionen stämmer nu företaget på sammanlagt 300 000 kronor för bland annat brott mot lagen om anställningsskydd, las.

Kollega har varit i kontakt med HR-konsulten som inte vill uttala sig om ärendet.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Sades upp utan förklaring

  ”Bara så du vet är du uppsagd från i morgon”. Det beskedet gav företaget utan förklaring om varför och vägrade sedan komma till förhandling med Unionen.

 • Läs även...

  Kollegan skvallrade om graviditet - kvinnan fick gå

  Eftersom arbetstempot var högt berättade kvinnan för en kollega att hon var gravid. Det som sagts i förtroende nådde dock chefen samma dag och kort därefter avslutades hennes anställning. Nu stämmer Unionen larmföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Gjorde reklam för jobbet - blev avskedad

  Medlemmen startade en privat Facebooksida där hon gjorde reklam för sin arbetsgivares tjänster. Det uppskattades inte av företaget och hon avskedades för konkurrerande verksamhet.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.