Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Lovades anonymitet – fick sparken för förtal

Unionenmedlemmen berättade i förtroende för HR-konsulten om vilka problem arbetsplatsen hade. Två veckor senare blev hon avskedad för förtal.
Lina Björk Publicerad 4 december 2017, kl 14:11
Pressmaster/Colourbox.com
Pressmaster/Colourbox.com

Kvinnan hade jobbat på företaget i 14 år, som bland annat samordnare, utbildare och inom support när man bestämde sig för att ta in en HR-konsult för att identifiera om det fanns några problem på arbetsplatsen. Samtalen med konsulten skulle vara konfidentiella för att medarbetarna skulle känna sig trygga i att ta upp problematiska frågeställningar. Det som kom fram under diskussionerna skulle sedan tas upp med ledningen men utan att röja vem som sagt vad.

Medlemmen som kände sig trygg i vetskapen om att det som sades inte skulle användas mot henne, tog upp synpunkter på ledningens arbete och att hon ansåg att det inte gagnade bolaget. Hon föreslog förbättringar och konstruktiva lösningar, och när konsulten frågade vem på kontoret som flera medarbetare kallade för ”draken” svarade hon ärligt att det var styrelseordförande.

Två veckor efter samtalet blev hon kallad till bolagets vd och fick en muntlig underrättelse om att hon skulle bli avskedad utifrån de uppgifter som framkommit i samtalen med konsulten. När kvinnan kontaktade Unionen som påkallade förhandling med bolaget framkom att företaget tyckte att medlemmen varit illojal och att hon skulle ha uppviglat kollegor att lämna arbetsplatsen samt att hon gjort sig skyldig till förtal.

Unionen stämmer nu företaget på sammanlagt 300 000 kronor för bland annat brott mot lagen om anställningsskydd, las.

Kollega har varit i kontakt med HR-konsulten som inte vill uttala sig om ärendet.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.