• Liberala ungdomsförbundets ordförande Joar Forssell näst längst till höger, omringad av ombudsmännen Helena Nilsson och Björn Svec Rodriguez. Till vänster i bild Unionen Stockholms presskontakt Robin Tapper, som var den som bjöd in LUF till utbildning. Foto: Kollega

LUF fick en "avhyvling"

Publicerad 20 juni 2017, kl 14:24

Sluta hyvla arbetstiderna uppmanade LO arbetsgivarna i en kampanj. Liberalernas ungdomsförbund (LUF) svarade genom att dansa med osthyvlar i en video och råda folk att i stället hyvla facket. Okunnigt ansåg Unionen Stockholm och bjöd in LUF till utbildning.

”Din heltid, blir deltid och du får lägre lön. Om inte arbetsgivare slutar hyvla arbetstider måste lagen om anställningsskydd ändras”.

Så börjar LO:s kampanj #Slutahyvla som startade i slutet av mars och som skulle komma att starta en Twitterdiskussion mellan Liberalernas ungdomsförbund och Unionen Stockholm. LUF, med Joar Forssell i spetsen valde nämligen att uppmärksamma centralorganisationens utspel genom att dansa med osthyvlar under parollen #Hyvlafacket med uppmaningen ”det är bättre att gå ned i arbetstid än att förlora jobbet”.

Unionen Stockholm skrev till LUF på twitter att kampanjen var både smaklös och arbetsfientlig och bjöd in förbundet på utbildning i arbetsmarknadsfrågor, något som först ignorerades, men sedan blev till verklighet i veckan, då Joar Forssell gästade Unionen och fick en snabbkurs om facket.

– Dagen var jätteintressant. En slutsats från min sida är att våra värderingar inte skiljer sig i stort. Vad vi tycker är rimliga villkor eller vad en arbetsgivare eller arbetstagare får göra är i princip detsamma. Konflikten ligger när man lyfter det till lagstiftning för då blir det politik och det är lite av det röda skynket för oss liberaler, säger Joar Forssell.

Dagen kantades av diskussioner om svenska modellen, centralorganisationerna, förbundets arbete med kompetensutveckling och flexpension, och kollektivavtalets värde. Unionen har en satsning för att bli mer synliga för unga. Något man kanske skulle behöva jobba mer på.

– Jag tror att unga ofta är systemkritiska och då är det lätt att vara kritisk även mot facket som är en mäktig part i Sverige. Man tycker att facken stoppar upp utvecklingen snarare än driver den, och är konserverande och obenägna till förändring, säger Joar Forssell   

Historiskt sett har Liberalerna legat nära facket, vilket Joar säger att de gör även idag. Så vad var det som provocerade med LO:s kampanj om att hyvla arbetstiden?

– Det som provocerade oss mest är  att vi tycker att man ska få ingå vilka avtal man vill mellan arbetsgivare och arbetstagare. Har arbetsgivaren mindre jobb och mindre omsättning och inte kan betala för arbetade timmar, så är det bättre att låta folk gå ned i tid än att säga upp.

Han ångrar inte utspelet med osthyvlarna. Däremot anser han att både Liberalernas ungdomsförbund och LO kanske närmat sig frågan från fel håll.

– LO gick ut med att det här skulle rubba las, vilket inte stämmer, det kan göras inom ramen för det. Och vi tänkte att las gör att man måste hyvla, annars får den som jobbat kortast tid gå. Men det behöver inte vara så heller. Oavsett måste det vara en diskussion mellan arbetstagare och arbetsgivare, inte mellan facket och lagstiftaren.  

Om det blir fler fackliga utbildningar för ungdomsförbunden återstår att se.

– Det vore roligt om det blev fler utbildningar. Att den här dagen blev till tack vare Twitter visar vilken tyngd och makt sociala medier har och hur vi kan bygga broar trots att vi inte tycker likadant . Ungdomsförbunden är högprioriterade för Unionen då deras medlemmar ofta finns bland högskolestudenterna, men också för att den fackliga ideologin måste förankras bland yngre, säger Robin Tapper som är projektledare och regional presskontakt för Unionen Stockholm.

#SlutaHyvla

LO:s kampanj handlar om att arbetsgivaren beslutar om att skära ned, men istället för att säga upp en person enligt turordningslistan tas timmar bort från allas scheman. Man ”hyvlar” bort arbetstimmar. Heltid blir deltid, vilket påverkar både lön och pension.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.