Annons
Annons

Lunchlådan en tickande bakteriebomb

Publicerad 22 augusti 2011, kl 10:24

Tillhör du dem som tröttnat på att köa för restaurangmat till överpriser och duktigt släpat med dig en lunchlåda till jobbet? Då har du förmodligen sparat åtskilliga tusenlappar - samtidigt som du utsatt dig för risken att insjukna i matförgiftning, eller något mycket värre.

Att ta med matlåda till jobbet är ett sätt att dra ner på kostnaderna när en vanlig lunch kostar runt hundralappen. Men har du lång resväg till jobbet och sitter någon timme på ett varmt tåg, och kanske dessutom brukar glömma att stoppa matlådan i kylskåpet direkt när du kommer fram, lever du farligt.

- Det kan gå väldigt olika beroende på vilken mikroorganism som spökar. Om man har dålig hygien från början, om man kanske inte tvättat händerna eller använt smutsiga redskap, och det rör sig om känsliga livsmedel, så kan det gå ganska snabbt, speciellt om det är en varm dag, säger Ingela Marklinder, universitetslektor som undervisar i livsmedelsmikrobiologi vid institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet.

Bakterier kan föröka sig till dubbla antalet var 20 minut - ja, det finns bakterier som kan föröka sig ännu oftare, enligt Ingela Marklinder, och ju fler de är från början desto fortare går det utför med matkvaliteten.

Matförgiftningsbakterien, staphylococcus aureus, finns i näsan hos varannan människa och risken att den hamnar i maten, via ett petande finger på en otvättad hand, är således ganska stor. Bakterien växer gärna på livsmedel som är tillagade och bildar ett toxin, ett nervgift, redan vid 10 grader som inte försvinner hur mycket man än värmer maten.

- Man kan aldrig bli immun mot toxin, men man tål naturligtvis bakterier olika beroende på vilket immunförsvar man har.  

- Det finns också sporbildare som kan finnas kvar trots att man kokat köttfärssåsen. De utvecklas i rumstemperatur och kan orsaka matförgiftning, säger Ingela Marklinder.

En ännu otäckare organism är e-kolibakterien EHEC, eller VTEC, som den också kallas. Den kommer från nötboskap och kan finnas i råa köttvaror men även på andra livsmedel. Drygt 300 personer i Sverige drabbas förra året av EHEC, enligt Smittskyddsinstitutets statistik.

- Jag tror inte riktigt det har kommit fram hur farlig den är - den kan i värsta fall orsaka dödsfall eftersom det kan uppstå komplikationer som ger njursvikt. Den har dessutom en låg infektionsdos, det krävs mindre än 100 bakterier, kanske bara ett tiotal, för att man ska insjukna.

För att slippa denna infernaliska bakterie ska man se till att steka köttbullarna eller köttfärsen noga och undvika korskontaminering, det vill säga att använda separata skärbrädor och knivar för grönsaker och kött, samt låta bli att kladda ner i köket när man hanterar rått kött.

- Faktorerna tid och temperatur har stor betydelse när det gäller alla livsmedel. Det allra viktigaste är att ha god hygien när du gör maten och en obruten kylkedja efteråt. Använd gärna kylväska med kylklamp, säger Ingela Marklinder

- Det är svårt att rekommendera hur lång tid man kan spara mat eftersom det krockar med det faktum att vi kastar för mycket mat, men man vinner tid på att förvara matrester kallt, gärna fyra grader celcius. Och matlådan på jobbet ska man nog vara försiktig med redan efter en dag.

Tips för att undvika matförgiftning:

  1. Var noga med hygienen vid tillagning. Använd rena redskap för att ösa maten.
  2. Vissa livsmedel är mer känsliga än andra -  t ex ris, skaldjur, kokt skinka, majonnäs, ägg.
  3. Om du gör storkok - se till att dela upp maten i mindre byttor så den kyls ned snabbt. Ta hjälp av kallt vatten i diskhon och rör om maten, för att få ner temperaturen snabbare.
  4. Försök undvika att bryta kylkedjan - en kylväska eller en listig matlåda med fryslock kan vara räddningen om du fastnar på ett tåg eller brukar glömma matlådan framme.
  5. Se till att kylskåpet på jobbet håller rätt temperatur. I fyra, fem grader håller maten längre än i åtta grader.
  6. Hetta upp maten ordentligt och se till att värmen är jämt fördelad.
  7. Spar inte överblivna matlådor för länge - man kan inte värma bort toxiner och det är inte alltid matförgiftningsbakterier ger sig till känna genom dålig lukt.

Fakta


Vinn listiga matlådan

Dela med dig av dina matlådemalörer eller andra finurliga tips på hur lunchproblematiken på jobbet kan lösas och få chansen att vinna den listiga matlådan Frozzypack, som håller maten kyld i ca 7 timmar. Skicka in ditt bidrag till [email protected]

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]