Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lurade a-kassan på 190 000

En man i Malmö står åtalad för att ha lurat Unionens a-kassa på 191 000 kronor. Trots att han fått ett välavlönat arbete fortsatte mannen att begära arbetslöshetsersättning.
Linda Svensson Publicerad 15 oktober 2008, kl 13:19

Unionens a-kassa blev uppmärksammad på de felaktiga utbetalningarna när Kronofogden hörde av sig. Mannen hade nämligen skulder. Kronofogden, som utmätte hans lön, kunde se att mannen också fick a-kasseersättning.

- Det kan finnas tusen olika anledningar till att en person får felaktig ersättning. Man kanske har startat ett företag, jobbat svart eller kanske inte uppfyller grundkraven. Vi har ingen möjlighet att kontrollera om en medlem har fått ett nytt jobb. Vi har kassakorten som grund, och dem skriver man under på heder och samvete, säger Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Enligt Skånska Dagbladet hade mannen efter en tid av arbetslöshet fått ett nytt jobb med en lön på mellan 40 000 och 50 000 kronor i månaden. Samtidigt kvitterade han ut runt 10 000 kronor netto från a-kassan. Totalt 191 000 kronor, enligt polisanmälan.

- Visst förekommer det att medlemmar förfarit svikligt, men sådana här belopp hör inte till vanligheterna, säger Anna-Lena Leksell.

Varje månad, vid a-kassans styrelsemöten, tar man upp ärenden där man menar att någon har agerat bedrägligt eller grovt vårdslöst. Vid det senaste sammanträdet hade man uppe ett tiotal ärenden där personer ansågs skyldiga mellan 10 000 och 50 000 kronor.

Ofta får a-kassan vetskap om bedrägerierna genom tips från privatpersoner, eller genom att medlemmen skickar in arbetsgivarintyg som sträcker sig även över perioder då medlemmen fått ersättning från a-kassan.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.