Annons
Annons

M-väljare: "A-kassan är en försäkring"

Publicerad 27 juni 2014, kl 11:21

Företrädare för Moderaterna anser att a-kassan är ett bidrag och inte en försäkring. Nu visar en undersökning från TCO att deras väljare inte håller med.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har bland annat i en intervju i Dagens Nyheter sagt att a-kassan har ”karaktären av bidrag”. Även andra M-politiker har gått ut och sagt att a-kassan är ett bidrag.

Nu har TCO gjort en undersökning bland allians- och M-väljare som visar en annan syn på saken. 60 procent av dem som svarat att de sympatiserar med M anser att det är en försäkring. Att jämföra med allmänheten där 64 procent ser a-kassan som en försäkring.

- Moderata företrädare har inte stöd i fakta eller hos sina egna sympatisörer när man kallar a-kassan ett bidrag. Vi vill att retoriken ändras och att man börjar rusta upp a-kassan som löntagarna betalat in pengar till. Hittills har stora delar av de pengar som är avsedda för försäkringen använts till annat i statsbudgeten, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i en kommentar.

Samtliga partier, utom Moderaterna, säger nu att de vill höja taket i a-kassan. I dag står sju av tio anställda utanför a-kassan. Och en granskning som tidningen Kommunalarbetaren nyligen gjorde visade att knappt hälften av de kommunalare som var med i a-kassan fick ersättning över huvud taget. Orsaken är att reglerna för att få ersättning blev hårdare 2007, vilket främst drabbar människor som har många tillfälliga anställningar och/eller jobbar deltid. Av Unionens arbetslösa medlemmar fick 15 av 20 ersättning.

Enligt TCO:s siffror var överskottet för arbetslöshetsförsäkringen i statskassan 10,3 miljarder kronor förra året.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.