Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Maktlös fackklubb litar på Stora Enso

- Klart vi bryr oss här. Men vad ska vi göra?
Det undrar klubbordförande Ingemar Öhlund på Stora Ensos kartongfabrik i Hyltebruk efter avslöjandet om att det kan förekomma barnarbete inom den stora skogsindustrikoncernens verksamhet i Pakistan.
Anita Täpp Publicerad 6 mars 2014, kl 15:54
Fabriken på pappersbruket i Hyltebruk.
Pappersbruket i Hyltebruk. Foto: Lars Pehrson / TT

Enligt tidningen Veckans Affärer och TV4:s Kalla Fakta arbetar barn, däribland också fyraåringar, under farliga förhållanden på en soptipp i Pakistan med att samla in returpapper. För detta får barnen en timersättning på 60 öre. Papperet säljs sedan till en underleverantör till Stora Enso, ett pappers- och kartongföretag som den stora skogsindustrikoncernen är delägare i.

På kartongfabriken i Hyltebruk, där personalen tidigare engagerat sig för behövande barn i världen, har man diskuterat det här i dag berättar Unionens klubbordförande Ingemar Öhlund.

- Vi vet ju inte om de här uppgifterna är sanna än. Men jag har ändå pratat med en förtroendevald inom Ledarna om det här i dag. Han är också facklig representant i Stora Ensos styrelse i Sverige och kommer kanske att lyfta det här på styrelsemöte.

- Men egentligen spelar det ingen roll om vi i klubben eller vår ledning här i Hylte tycker någonting. Och vad kan Sverigechefen göra åt något där borta i Pakistan? Det är väl om frågan lyfts i Finland, i styrelsen där i så fall. Men det är klart de bryr sig om det här, fast det är svårt att hantera sådana här saker.

Även om Ingmar Öhlund är emot allt arbete som gör att folk far illa, som han säger, tycker han ändå att frågan om barnarbete i fattiga länder är komplicerad.

- Jag kan inte så mycket om Pakistan, men har hört att det i en del länder är så att föräldrarna aldrig har jobb medan barnen har det. Om det då handlar om att familjen inte ska svälta ihjäl, så är det ju som att välja mellan pest och kolera. Men jag tror att Stora Enso verkligen försöker hitta sådant här och åtgärda det även om det är svårt att ha full kontroll över alla underleverantörer.

På sin hemsida skriver Stora Enso att företaget är medvetet om risken för barnarbete i Pakistan och att man därför sedan tidigare satt igång olika insatser för att minska förekomsten av barnarbete i leverantörskedjorna. Till TT säger Jonas Nordlund, informationschef på Stora Enso i Sverige, att han inte vill ge några ytterligare kommentarer om uppgifterna innan han och andra i ledningen har sett Kalla Faktas program.

 

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".