Annons
Annons
 • Foto: Christine Olsson/TT

Män bara 20 procent föräldralediga

Publicerad 11 februari 2019, kl 13:52

Enligt Försäkringskassan tar män ut 25 procent av föräldrapenningen men bara 20 procent av föräldraledigheten. Det betyder att kvinnor är föräldralediga mer obetald tid, vilket får ekonomiska konsekvenser för dem både i deras vardag och i framtida pensionsutbetalningar.

När Försäkringskassan räknar uttaget av föräldraledighet baserar man det på antal dagar som föräldrapenning tas ut, alltså antal betalda dagar. Enligt den statistiken ser det ut som att papporna numer tar ut drygt en fjärdedel av föräldrapenningen.

Men på senare år har Försäkringskassan börjat skatta även de obetalda dagarna som föräldrarna är föräldralediga och då halkar pappauttaget ner på en femtedel av föräldraledigheten. Alltså är det vanligare att kvinnor är hemma utan att få betalt, rapporterar Sveriges radio.

– Det får konsekvenser på framför allt kvinnornas ekonomi. De får ut lägre ersättning direkt, men det påverkar även pensionen på sikt, säger Niklas Löfgren, analytiker på Försäkringskassan, till Sveriges Radio.

Enligt en studie från TCO skulle det ta 20 år innan männen tar ut åtminstone 40 procent av föräldraledigheten, skriver Dagens Nyheter.

Sofia Broomé
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Då ökar risken för skilsmässa

  När pappor tar ut längre föräldraledighet än de reserverade månaderna ökar risken för separation. Det visar ny forskning. Risken är dock ännu högre när män inte tar ut någon föräldraledighet alls.

 • Läs även...

  Eva Nordmark: "Saknas stöd för höjning av a-kassan"

  Intervjun med Eva Nordmark gjordes den 25 februari, före coronakrisen.

  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att staten måste ta ett större ansvar för a-kassan. Hon vill bland annat att taket i försäkringen höjs.