Annons
 • Foto: Christine Olsson/TT

Män bara 20 procent föräldralediga

Publicerad 11 februari 2019, kl 13:52

Enligt Försäkringskassan tar män ut 25 procent av föräldrapenningen men bara 20 procent av föräldraledigheten. Det betyder att kvinnor är föräldralediga mer obetald tid, vilket får ekonomiska konsekvenser för dem både i deras vardag och i framtida pensionsutbetalningar.

När Försäkringskassan räknar uttaget av föräldraledighet baserar man det på antal dagar som föräldrapenning tas ut, alltså antal betalda dagar. Enligt den statistiken ser det ut som att papporna numer tar ut drygt en fjärdedel av föräldrapenningen.

Men på senare år har Försäkringskassan börjat skatta även de obetalda dagarna som föräldrarna är föräldralediga och då halkar pappauttaget ner på en femtedel av föräldraledigheten. Alltså är det vanligare att kvinnor är hemma utan att få betalt, rapporterar Sveriges radio.

– Det får konsekvenser på framför allt kvinnornas ekonomi. De får ut lägre ersättning direkt, men det påverkar även pensionen på sikt, säger Niklas Löfgren, analytiker på Försäkringskassan, till Sveriges Radio.

Enligt en studie från TCO skulle det ta 20 år innan männen tar ut åtminstone 40 procent av föräldraledigheten, skriver Dagens Nyheter.

Sofia Broomé
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Lönegapet mellan tjänstemän och arbetare växer

  Tjänstemännens löner fortsätter att dra ifrån arbetarnas. Men lönegapet mellan kvinnor och män minskar, det visar LO:s årliga lönerapport.

 • Läs även...

  Nya regler för föräldrar

  Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.

 • Läs även...

  Fackligt arbete ska ge a-kassa

  Som Kollega tidigare berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan göra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.