• Pappor är betydligt sämre än mammor på att ta ut sina öronmärkta föräldradagar. Foto: Christine Olsson / TT

Många föräldradagar tas aldrig ut

Publicerad 3 december 2019, kl 11:38

Drygt 3,7 miljoner. Så många föräldrapenningdagar har brunnit inne för föräldrar sedan 2010. Det framgår av statistik från Försäkringskassan.

Många föräldrar väljer att spara föräldradagar för att kunna tillbringa tid med barnen på lov och semestrar. De allra flesta dagar med föräldrapenning används innan barnet nått åldersgränsen för att de senast ska tas ut.

Men för drygt 70 procent av barnen födda 2010 finns dagar kvar som inte kan betalas ut, totalt handlar det om 3,7 miljoner dagar. Det motsvarar sammanlagt 1,4 miljarder kronor som kunde ha betalats ut om föräldrarna tagit ut alla sina dagar, enligt Försäkringskassan.

I genomsnitt var det 33 dagar som brann inne per barn födda 2010. Av de dagarna är mer än hälften dagar på lägstanivå. För barn födda mellan 2000 och 2010 har talen varierat en del på grund av politiska beslut. Bland annat ökade antalet innebrända dagar 2002 när den andra reserverade månaden infördes. Medan dagarna på lägstanivå fick ett uppsving när ersättningen höjdes från 60 till 180 kronor om dagen 2006.

I de familjer där föräldrarna har gemensam vårdnad är det framför allt papporna som är sämre på att ta ut sina dagar. För barn födda 2010 hade mamman i snitt fem dagar som brunnit inne medan papporna hade 28 dagar.

Men det finns såklart de som använder alla sina dagar. Drygt 30 procent av alla föräldrar till barn födda 2010 har utnyttjat alla dagar med föräldrapenning. Bland föräldrar som har ensam vårdnad över barnet är det över hälften som använt alla dagar.

Föräldrapenning

 • Föräldrapenning kan betalas ut i 480 dagar för ett barn. Förenklat är det 390 dagar med hög ersättningsnivå. För de övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag, dagar på lägstanivå.
 • Föräldrapenning går att använda till barnet når en viss ålder. För barn födda till och med 2013 går dagarna att ta ut till dess barnet fyller åtta år. För barn födda från och med 2014 kan dagarna användas till dess barnet fyller tolv år. Dagar som inte använts efter dessa tidpunkter kan inte betalas ut, utan brinner inne.
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fick inte spela i band för Försäkringskassan

  Kan du spela musik så kan du jobba, resonerade Försäkringskassan och skickade ett återkrav på närmare tre års sjukpenning och rehabiliteringsersättning. Nu överklagas ärendet i Högsta förvaltningsdomstolen.

 • Läs även...

  Slopat krav på läkarintyg

  Den som söker sjukpenning kan nu få ersättning även utan läkarintyg. Syftet är att avlasta sjukvården och se till att sjuka personer inte behöver vänta på sina pengar.

 • Läs även...

  Låg kunskap om föräldrapenning

  Föräldrar har låg kunskap om nya regler som rör föräldrapenning. Till exempel vilka dagar man måste ta ut innan barnet fyller fyra år. Det visar en ny rapport.

 • Läs även...

  Rekordmånga ansökte om smittbärarpenning

  Anställda har tagit coronasmittan på allvar och varit hemma när de känt sig krassliga. I april ansökte 225 702 personer om ersättning för karensavdraget och samma månad ville lika många ha smittbärarpenning som under hela 2019.

 • Läs även...

  Mildare regler för sjukpenning

  En inställd operation på grund av coronautbrottet ska inte leda till indragen sjukpenning. Det är Försäkringskassan och regeringen överens om. Bra, men inte tillräckligt anser Unionen.

 • Läs även...

  Stängd skola ger inte rätt till vab

  Flera skolor har stängt på grund av oro för att coronaviruset ska spridas. Men anställda som måste vara hemma från jobbet med minderåriga barn har inte rätt att vabba.

 • Läs även...

  Snart kan du vabba om skolan stänger

  Om ditt barns skola stänger till följd av corona ska du ha rätt att vabba. Det föreslog regeringen under onsdagen. De nya reglerna ska även gälla om skolan stänger för att personalen är sjuk.

 • Läs även...

  Eva Nordmark: "Saknas stöd för höjning av a-kassan"

  Intervjun med Eva Nordmark gjordes den 25 februari, före coronakrisen.

  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att staten måste ta ett större ansvar för a-kassan. Hon vill bland annat att taket i försäkringen höjs.

 • Läs även...

  A-kassan har blivit statens kassako

  Högre avgifter än utgifter. De senaste tio åren har a-kassan varit en riktig kassako för staten. Men mycket av pengarna som betalas in går inte till ersättning till de arbetslösa. Därför borde avgifterna sänkas eller taket i a-kassan höjas, anser flera experter.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.