• Det finns många positiva hälsoeffekter av att jobba utomhus, enligt ny forskning. Foto: www.colourbox.com

Många fördelar med arbete i det fria

Publicerad 3 juni 2019, kl 11:31

Varför sitta inne och uggla på ett dystert kontor när solen skiner och luften doftar av sommarens alla blommor. Jobbet? Inga problem. Det går att förlägga kontorsarbetet utomhus och vinsterna är många, menar forskare.

Friskare medarbetare, ökad kreativitet, effektivare återhämtning, ökad empati och samarbetsförmåga – de positiva hälsoeffekterna av att vistas ute i det fria är många, menar Susanna Toivanen, professor i sociologi vid Mälardalens högskola. I rapporten Ute är inne – kom igång med kontorsarbete utomhus, tipsar hon om hur företag kan komma igång med kontorsarbete utomhus.

Med dagens teknik kan man jobba nära på var som helst, flera företag har redan testat utomhuskontor. Sittplats, wifi, el samt skydd mot väder, vind och sol är vad som behövs för att utekontoret ska fungera optimalt. Fasta utomhuskontor kan vara öppna året runt, eftersom det är extra viktigt att maximera intaget av dagsljus under vintern.

Kan man av olika skäl inte ställa upp ett fast utekontor kan en altan eller terrass utrustade med eluttag vara ett alternativ. Allt jobb behöver inte heller utföras utomhus, till en början kan det vara bra att testa sig fram för att kolla vilka arbetsuppgifter som lämpar sig att göra i det gröna. Det är också viktigt att cheferna föregår med gott exempel och uppmuntrar medarbetare att utföra fler arbetsuppgifter utomhus.

- Att implementera en kultur på arbetsplatsen där det blir normalt att ringa samtal, planera jobb och svara på mejl i naturen kan göra mycket gott för hälsan hos medarbetarna, säger Susanna Toivanen i ett pressmeddelande.

TIPS FÖR UTOMHUSJOBB

• Gör en enkät. Fråga  medarbetare vad de behöver för att utföra arbetsuppgifter utomhus.

• Uppgradera utomhusytor för kontorsarbete. Utgå från vad ni har, fixa några gröna planteringar, installera sittvänliga ytor med bord, bygg vindskydd och sätt tak över vissa ytor.

• Ta fram en enkel och tydlig policy –när, var och hur.

• Utvärdera  kontinuerligt för att utveckla konceptet.

 

Källa: Rapporten Ute är inne

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Dålig kunskap om neurologisk sjukdom

  Arbetsgivare måste bli mer medvetna om hur neurologiska sjukdomar som MS, migrän och Alzheimer, påverkar anställda såväl som deras anhöriga. Det är budskapet i en ny rapport från The Economist Intelligence Unit, EIU.

 • Läs även...

  Varannan anställd sitter still på jobbet

  Nästan varannan anställd har ett stillasittande arbete. Mest stilla sitter kvinnor och medarbetare i åldern 40-49 år. Det visar en ny undersökning från företagshälsan Avonova.

 • Läs även...

  Falska smil ökar missbruk

  Sudda, sudda, sudda INTE bort din sura min. Anställda som tvingas le på beställning och vara trevliga mot kunder löper större risk att hemfalla åt alkoholmissbruk, visar ny forskning från USA.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.