Annons
 • Foto: www.colourbox.com

Många företag bryter mot lagen

Publicerad 11 januari 2018, kl 16:13

Fyra av tio företag bryter mot lagen om årlig lönekartläggning, visar Unionens nya undersökning som bygger på svar från förbundets klubbar. Ett företag som lever upp till kraven i lagen är verktygstillverkaren Pressmaster i Älvdalen.

Lönekartläggning är ett verktyg för att komma till rätta med lönegapet mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden. För ett år sedan återinfördes kravet på att alla arbetsgivare årligen ska göra en lönekartläggning och analys – men knappt sex av tio företag genomförde eller hade ens planer på att genomföra en kartläggning, visar Unionens rapport.

- Att bara sex av tio företag lever upp till dagens krav är alldeles för lågt, säger Peter Tai Christensen, likabehandlingsexpert på Unionen.

Stora företag är bättre än små och medelstora företag, på att leva upp till diskrimineringslagens krav, visar Unionens studie. Men verktygstillverkaren Pressmaster i Älvdalen genomförde förra året en lönekartläggning bland företagets cirka 20 tjänstemän.

- Första året en kartläggning gjordes hade vi hjälp av en konsult. I fjol, då jag var med för första gången, använde vi oss av ett verktyg, Analys lönelots som tidigare tillhandahölls av diskrimineringsombudsmannen, berättar Elisabeth Jaring, ordförande i Unionenklubben på Pressmaster.

- Vi var tre från facket och två från arbetsgivarsidan som fyllde i formulären tillsammans. Det gick hyfsat bra att resonera sig fram till svaren även om vi inte var riktigt överens om allt hela tiden.

Några klockrena könsdiskrimineringar upptäcktes inte, men däremot såg man skevheter mellan män med samma tjänst samt mellan kvinnor med samma tjänst.  Facket lyckades förhandla till sig extra strukturpengar för dem som låg allra lägst i sitt lönespann.

- Arbetsgivaren var inte riktigt villig att gå oss till mötes hela vägen, säger Elisabeth Jaring.

Unionens undersökning visar att i 52 procent av fallen har lönekartläggningen lett till att löner justerats eller att andra åtgärder satts in. Rapporten visar också att det finns uppenbara brister i företagens förmåga att sätta rättvisa löner. Färre än hälften av de tillfrågade klubbarna svarar att det finns tydliga kriterier för lönesättning på arbetsplatsen.

 

Fakta

DO har beslutat att ta bort datorprogrammet Analys lönelots från sin hemsida från och med årsskiftet. "Om DO tillhandahåller en viss metod kan det indirekt riskera att motverka att arbetsgivare säkerställer en nödvändig verksamhetsanpassning", skriver DO som förklaring på sin hemsida.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.