Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Många företag bryter mot lagen

Fyra av tio företag bryter mot lagen om årlig lönekartläggning, visar Unionens nya undersökning som bygger på svar från förbundets klubbar. Ett företag som lever upp till kraven i lagen är verktygstillverkaren Pressmaster i Älvdalen.
Johanna Rovira Publicerad 11 januari 2018, kl 16:13
www.colourbox.com
www.colourbox.com

Lönekartläggning är ett verktyg för att komma till rätta med lönegapet mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden. För ett år sedan återinfördes kravet på att alla arbetsgivare årligen ska göra en lönekartläggning och analys – men knappt sex av tio företag genomförde eller hade ens planer på att genomföra en kartläggning, visar Unionens rapport.

- Att bara sex av tio företag lever upp till dagens krav är alldeles för lågt, säger Peter Tai Christensen, likabehandlingsexpert på Unionen.

Stora företag är bättre än små och medelstora företag, på att leva upp till diskrimineringslagens krav, visar Unionens studie. Men verktygstillverkaren Pressmaster i Älvdalen genomförde förra året en lönekartläggning bland företagets cirka 20 tjänstemän.

- Första året en kartläggning gjordes hade vi hjälp av en konsult. I fjol, då jag var med för första gången, använde vi oss av ett verktyg, Analys lönelots som tidigare tillhandahölls av diskrimineringsombudsmannen, berättar Elisabeth Jaring, ordförande i Unionenklubben på Pressmaster.

- Vi var tre från facket och två från arbetsgivarsidan som fyllde i formulären tillsammans. Det gick hyfsat bra att resonera sig fram till svaren även om vi inte var riktigt överens om allt hela tiden.

Några klockrena könsdiskrimineringar upptäcktes inte, men däremot såg man skevheter mellan män med samma tjänst samt mellan kvinnor med samma tjänst.  Facket lyckades förhandla till sig extra strukturpengar för dem som låg allra lägst i sitt lönespann.

- Arbetsgivaren var inte riktigt villig att gå oss till mötes hela vägen, säger Elisabeth Jaring.

Unionens undersökning visar att i 52 procent av fallen har lönekartläggningen lett till att löner justerats eller att andra åtgärder satts in. Rapporten visar också att det finns uppenbara brister i företagens förmåga att sätta rättvisa löner. Färre än hälften av de tillfrågade klubbarna svarar att det finns tydliga kriterier för lönesättning på arbetsplatsen.

 

Fakta

DO har beslutat att ta bort datorprogrammet Analys lönelots från sin hemsida från och med årsskiftet. "Om DO tillhandahåller en viss metod kan det indirekt riskera att motverka att arbetsgivare säkerställer en nödvändig verksamhetsanpassning", skriver DO som förklaring på sin hemsida.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström