Annons
 • Företagarna Per Graemer, Margareta Nilsson, Gültidan Kulbay och Agneta Prentell var på mässan Eget Företag i Älvsjö. De svarar på frågor om trygghet för egenföretagare längre ner. Foto: Johanna Rovira

Många företagare blir kombinatörer

Publicerad 2 oktober 2014, kl 16:14 Uppdaterad 5 juli 2016, kl 13:06

Kombinatörer kallas de egenföretagare som har flera järn i elden, antingen för att de behöver extra inkomster, eller för att de ser möjligheter att ta sig an nya utmaningar. Unionen Stockholm har fem förslag som ska öka tryggheten för kombinatörerna.

För att fler ska våga ta steget och starta eget så måste de känna sig ekonomisk trygga, menar Unionen Stockholm. På mässan Eget Företag diskuterade förbundet trygghet med mässbesökarna, varav många var så kallade kombinatörer.

– En kombinatör är de medlemmar som inte kan satsa helhjärtat på det egna företaget utan måste ta vikariat eller ha halvtidsjobb vid sidan av företagandet för att klara av att betala sina räkningar, säger Viola Zabeti, regionalt ansvarig för Unionen Egenföretagare och projektledare för Unionens räkning på mässan Eget företagare.

Viola Zabeti har själv varit egenföretagare och erkänner att hon stöp på administrationen.

– Jag hade noll koll på den ekonomiska biten och jag är en trygghetsmänniska så jag fungerar bättre som anställd, säger Viola Zabeti.

Trygghet är något som egenföretagare också skulle behöva mer av och Unionen Stockholm har därför plockat ut fem förbättringar som skulle ge entreprenörer större trygghet vid exempelvis sjukdom. Se faktarutan här intill.

Egenföretagare har möjlighet att  välja mellan 1, 14, 30, 60 eller 90 dagars karenstid. Ju fler dagar man väljer desto lägre blir sjukförsäkringsavgiften.

Vi frågade mässdeltagarna hur många karensdagar de hade valt och vad som händer när de blir sjuka:

 

Per Graemer, egen företagare sedan drygt ett år. Säljer fönster som konsult och garageportar som han även monterar.  Blev företagare av fri vilja.

Hur många karensdagar har du?
– Jag vet inte. Jag vet bara att jag är bra försäkrad både via Länsförsäkringar och Unionen.

Vad händer när du blir sjuk?
– Jag struntar i att vara sjuk helt enkelt. Jag försöker göra det jag orkar ändå även om jag är krasslig.

 

Margareta Nilsson, egen företagare sedan fem år, men har sin firma, en generalagentur för unika hästprodukter, vilande och jobbar nu som utbildare.

Hur många karensdagar har du?
– Noll. Jag var aldrig sjuk. Man har inte råd att vara sjuk som egen företagare. Företaget måste dra in pengar och tid är pengar.

 

Gültidan Kulbay, nystartad egen företagare som jobbar med coachning och catering.

Hur många karensdagar har du?
– Karensdagar? Vad menar du då? Jag har inte kommit så lång än, jag är här för att lära mig vad som gäller när man är egen företagare. Att vara egenföretagare har varit min ambition sedan länge. Jag vägrar vara anställd.

 

Agneta Prentell, egen företagare, har butik som säljer konstnärsmaterial.

Hur många karensdagar har du?
– Jag har väl ingen. När jag är sjuk ringer jag in en vikarie, men än så länge har det bara hänt en gång på 2,5 år.

 

Hans Fryklund, ordförande i Unionen Stockholm och tillika egen företagare sedan maj 2014. Säljer miljötoaletten Bioloo i sitt företag Qualita AB.

– Jag har avtalspension från mitt gamla företag HP så om jag blir sjuk kan jag leva på min pension – det är väldigt förmånligt att kunna var egen företagare med en pension i ryggen.

Fem steg till bättre trygghet för företagare

 • Möjligheten till ersättning vid sjukdom, föräldraledighet och arbetslöshet bör ses över för kombinatörer. Rätten till tjänstledighet för start av näringsverksamhet bör förlängas från sex till tolv månader.
 • Upprätta att nytt innovationskontor för att främja idéer som utvecklas av uppfinnare eller anställda och ge ekonomiskt bidrag som stödjer utvecklingen av företag i tidiga skeden.
 • Alla arbetssökande bör kunna söka starta-eget-bidrag redan från första dagen i arbetslöshet.
 • Försäkringskassan bör kunna ge ett förhandsbesked om vilken ersättning man får om man drabbas av sjukdom eller vill vara föräldraledig.
 • Reglerna vid sjukdom bör ses över för att säkerställa att egenföretagare behandlas lika, oavsett företagsform.
Unionen
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Excelmannen

  På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Unionen: Europafacket har fel om minimilöner

  Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lovat att föreslå nya regler för att alla löntagare i EU ska ha en minimilön. Det välkomnas av Europafacket, men Unionens ordförande Martin Linder är mycket kritisk.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.