Annons
Annons
 • Arbetsskador (som exempelvis musarm och frozen shoulder) anmäls ofta inte, vilket gör att många går miste om ersättning. Foto: Shutterstock

Många går miste om ersättning vid arbetsskada

Publicerad 18 januari 2021, kl 15:02

Om du råkar ut för sjukdom eller en olycka kopplat till jobbet måste du själv ansöka om ersättning. Men det är det få som vet om.
– Många går miste om den ersättning de har rätt till, säger Niklas Hjert, vd för bolaget Avtalat.

Är du en av dem som tycker att kollektivavtal och försäkringar via jobbet är snårigt? Då är du inte ensam. Hälften av de anställda har låg kännedom om hur deras tjänstepension förvaltas och majoriteten tycker att det är obegripligt att förstå sig på hur försäkringssystemet fungerar. Det visar en ny undersökning från det nystartade bolaget Avtalat, som ägs av fack och arbetsgivare.  

Bolagets vd Niklas Hjert är inte förvånad över resultatet men bekymrad över att anställda går miste om pengar.

– Vi vet att det här är ett område som folk tycker är svårt. Samtidigt är det väldigt viktigt att förstå värdet av att vara försäkrad och vad det innebär. Kännedomen är på tok för låg, både bland anställda och arbetsgivare.

De är inte så att vi saknar information från dem som jobbar med försäkringar och avtal. Tvärtom skickas det så mycket att det är svårt att ta in. Avtalat skapades i början av januari för att bland annat råda bot på det, och att informera privata företag och anställda om kollektivavtal, tjänstepension och försäkring.  

Läs mer: Tjänstepension - välj rätt uttag

– Det är många avsändare som skickar och tar fram information vilket har blivit förvirrande. När de dessutom använder olika ord för samma sak gör det inte saken bättre, så en av våra utmaningar blir att titta på vilket språk vi använder.

En annan utmaning för Avtalat är att klientelen är knappt tre miljoner anställda, i olika åldrar, sektorer och med olika förkunskaper och behov. Någon ska börja jobba utomlands, en annan har råkat ut för en olycka på jobbet, en tredje ska snart gå i pension.

Undersökningen visar bland annat att många känner till de kollektivavtalade försäkringarna. Däremot anser de flesta att de är snåriga och svåra att förstå. Arbetsgivare är dock mer insatta än anställda. Över lag har även äldre mer kännedom om systemet än yngre, bland 20 till 29-åringar är kunskapen allra lägst.

Läs mer: Unga går miste om tjänstepension

– De flesta är intresserade av vad som gäller för just dem. De vill inte läsa om systemet i stort, det är det vår mötesplats ska vara till för.

Som en del i att förenkla försäkringarna ser de tillfrågade gärna att informationen skickas ut i digital form i större utsträckning. Man vill också ha en samlad kanal dit man kan vända sig med frågor för att navigera sig i försäkringsdjungeln. 

Hur mycket kan jag förlora på att inte utnyttja mina kollektivavtalade försäkringar?
– För tjänstemän är det framför allt arbetsskadeförsäkringen man kan gå miste om ersättningar från om man inte anmäler. Sedan är det ju bra att hålla koll på att rätt lön är anmäld så att rätt pensionspremie betalas in. Hur mycket pengar det rör sig om är svårt att kvantifiera, säger Niklas Hjert.

Avtalat

Avtalats som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK (där Unionen ingår), informerar privata företag med kollektivavtal och deras anställda om tjänstepension och försäkring. På sikt ska man även som anställd och arbetsgivare kunna logga in och se exakt vad som gäller på arbetsplatsen.

På Avtalats hemsida kan du se vilka försäkringar som är aktuella vid pension, om du blir arbetslös, förälder, jobbar utomlands, vid sjukdom, olycka eller dödsfall.

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.

 • Läs även...

  Få kollektivavtal i dataspelsbranschen

  Kollektivavtalen fortsätter lysa med sin frånvaro i spelutvecklingsbranschen. Endast en handfull av 400 svenska spelutvecklarföretag omfattas av avtal.

 • Läs även...

  Kollektivavtal ska bekämpa sextrakasserier

  Facket Vision har tagit fram ett förslag på kollektivavtal mot sexuella trakasserier på jobbet. Unionen följer utvecklingen med intresse och anser att diskrimineringslagen är för luddig.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Att utrota döden på jobbet kräver ny strategi

  Ingen vill dö i en arbetsplatsolycka. Men trots förebyggande arbete har byggbranschen inte lyckats. Vill vi ändra beteenden måste vi fokusera på vad medarbetare gör bra och förstärka det, i stället för att mäta fel och avvikelser säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

 • Läs även...

  Debatt: Ändra reglerna kring friskvårdsbidraget

  Vi blir sjuka av att sitta och jobba. Skatteverket borde se över hur friskvårdsbidraget får användas för att underlätta för anställda med hemmakontor, skriver Annika D´Este som är huvudskyddsombud på Stampen Media.