• Vid långvarig sjukfrånvaro kan medlemskap i facket vara betydelsefullt. Foto: Yanukit/Colourbox

Många känner inte till fackets försäkringsskydd

Publicerad 28 februari 2019, kl 11:32

Två av fem fackmedlemmar anser att deras medlemskap ger dåligt eller inget ekonomiskt skydd vid sjukdom eller skada. Var femte vet inte vad medlemskapet ger för skydd överhuvudtaget. Det visar en ny undersökning.

Har din arbetsgivare kollektivavtal omfattas du automatiskt av olika försäkringar som minskar inkomstbortfallet om du blir långtidssjukskriven.

Som medlem i facket kan du dessutom omfattas av ytterligare ett antal försäkringar. I Unionens medlemskap ingår exempelvis en inkomstförsäkring vid arbetslöshet och en livförsäkring för arbetslösa. Till det kommer möjligheten att välja kompletterande sak- och personförsäkringar till medlemspris.

Men vad som ingår i medlemskapet är inte självklart för alla, visar en undersökning från försäkringsbolaget If. I undersökningen, där 1 845 fackmedlemmar deltog, svarade 18 procent ”Vet ej” på frågan om de upplever sig skyddade mot ekonomiska problem på grund av sjukdom eller skada i och med det fackliga medlemskapet.

Tio procent sade sig inte vara skyddade alls, medan 27 procent ansåg sig vara ganska dåligt skyddade. 45 procent svarade att de var ganska väl eller helt skyddade.

Medlemsförsäkringar kan skilja sig ganska mycket åt mellan förbunden, påpekar Jaan Köll på If i ett pressmeddelande.

– Allt som allt kan det röra sig om värden för flera tusen kronor om året, så det är så klart viktigt att sätta sig in i vad som gäller en själv.

Jaan Köll poängterar även att man bör kontrollera om arbetsgivaren har kollektivavtal. I dag saknar var sjätte arbetsgivare i den privata sektorn avtal.

– Framförallt för medel- och höginkomsttagare med dyra omkostnader kan det bli en rejäl smäll om de här arbetsgivarna inte säkrat upp med egna försäkringslösningar för sina anställda.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Scania backar om att ändra semesterlagen

  När Scania ska beta av sin orderbok kan det bli en del extrajobb för medarbetarna. Därför diskuteras nu övertid, arbete på lördagar och att skjuta på semestrar. Däremot backar Scania när det gäller att ändra semesterlagen.

 • Läs även...

  Nytt avtal om korttidsarbete

  Unionen och Svenskt Näringsliv har enats om ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete. Det innebär att 500 000 privata tjänstemän kan ta del av regeringens stödpaket för att rädda jobben.

 • Läs även...

  Kollektivavtal vapen mot sextrakasserier

  Kollektivavtal i kampen mot sexuella trakasserier. Det föreslår arbetsrättsjuristen Lena Svenaeus, som granskat hur kanadensiska fack arbetat mot diskriminering och sextrakasserier.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

 • Läs även...

  "Viktigt att reglera sextrakasserier i avtal"

  Unionen ser positivt på ta upp skyldigheter om aktivt arbete för att förebygga sextrakasserier till förhandling om kollektivavtal. Men först måste diskrimineringslagen ändras.

 • Läs även...

  9 av 10 förlorare utan facket

  Större inkomstklyftor och mindre pengar för alla utom de absolut rikaste. Så skulle Sverige se ut utan facket, enligt en rapport från Futurion. Om arbetslösheten skulle vara större eller inte, rådde det dock delade meningar om i den debatt som hölls när rapporten presenterades.

 • Läs även...

  Unionen och TCO: ”Värna partsmodellen och kollektivavtalen”

  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då är det dags att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i parlamentet under nästa mandatperiod. Både Unionen och TCO vill att de svenska parlamentarikerna ska driva frågor om stärkta fackliga rättigheter.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  "Strejkerna ökade trycket"

  Den flera decennier långa hamnkonflikten är nu över efter den senaste månadens punktstrejker och lockout. I sista sekund undveks full strejk sedan parterna, Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar, sent i går kväll tecknade ett andrahandsavtal.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.