Annons
 • Vid långvarig sjukfrånvaro kan medlemskap i facket vara betydelsefullt. Foto: Yanukit/Colourbox

Många känner inte till fackets försäkringsskydd

Publicerad 28 februari 2019, kl 11:32

Två av fem fackmedlemmar anser att deras medlemskap ger dåligt eller inget ekonomiskt skydd vid sjukdom eller skada. Var femte vet inte vad medlemskapet ger för skydd överhuvudtaget. Det visar en ny undersökning.

Har din arbetsgivare kollektivavtal omfattas du automatiskt av olika försäkringar som minskar inkomstbortfallet om du blir långtidssjukskriven.

Som medlem i facket kan du dessutom omfattas av ytterligare ett antal försäkringar. I Unionens medlemskap ingår exempelvis en inkomstförsäkring vid arbetslöshet och en livförsäkring för arbetslösa. Till det kommer möjligheten att välja kompletterande sak- och personförsäkringar till medlemspris.

Men vad som ingår i medlemskapet är inte självklart för alla, visar en undersökning från försäkringsbolaget If. I undersökningen, där 1 845 fackmedlemmar deltog, svarade 18 procent ”Vet ej” på frågan om de upplever sig skyddade mot ekonomiska problem på grund av sjukdom eller skada i och med det fackliga medlemskapet.

Tio procent sade sig inte vara skyddade alls, medan 27 procent ansåg sig vara ganska dåligt skyddade. 45 procent svarade att de var ganska väl eller helt skyddade.

Medlemsförsäkringar kan skilja sig ganska mycket åt mellan förbunden, påpekar Jaan Köll på If i ett pressmeddelande.

– Allt som allt kan det röra sig om värden för flera tusen kronor om året, så det är så klart viktigt att sätta sig in i vad som gäller en själv.

Jaan Köll poängterar även att man bör kontrollera om arbetsgivaren har kollektivavtal. I dag saknar var sjätte arbetsgivare i den privata sektorn avtal.

– Framförallt för medel- och höginkomsttagare med dyra omkostnader kan det bli en rejäl smäll om de här arbetsgivarna inte säkrat upp med egna försäkringslösningar för sina anställda.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  Mjukstart för avtalsrörelsen

  Det är över ett år tills Unionens nya kollektivavtal ska finnas klara. Men redan nu har förberedelserna för avtalsrörelsen startat. Och det är nu som medlemmarna har störst möjlighet att påverka kraven.

 • Läs även...

  Flyganställda fick ingen vilodag

  Två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, två arbetspass i följd, vilket gjorde att de hade rätt till vila. Men någon sådan beviljades aldrig av uthyrningsföretaget.

 • Läs även...

  Skriv på eller gå

  Skriv på ett nytt anställningsavtal som innebär jobb även utanför ordinarie arbetstid, eller sluta på företaget. Det ultimatumet ställer företaget Apsis på sina anställda.

 • Läs även...

  Inget kollektivavtal med Ryanair än

  Att det tidigare så fackfientliga Ryanair nu har gjort en överenskommelse med Unionen innebär ännu inga förbättrade villkor för kabinpersonalen. För det krävs ett kollektivavtal.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Unionen och TCO: ”Värna partsmodellen och kollektivavtalen”

  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då är det dags att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i parlamentet under nästa mandatperiod. Både Unionen och TCO vill att de svenska parlamentarikerna ska driva frågor om stärkta fackliga rättigheter.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  "Strejkerna ökade trycket"

  Den flera decennier långa hamnkonflikten är nu över efter den senaste månadens punktstrejker och lockout. I sista sekund undveks full strejk sedan parterna, Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar, sent i går kväll tecknade ett andrahandsavtal.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.