• Hockeyruff vi minns: Mattias Norström trycker upp Kanadas Wayne Gretzky mot sargen, i vinter-OS 1998. Kanada vann matchen med 3-2. Foto: Ulf Palm/TT

Många klubbar vägrar byta plexiglaset

Publicerad 29 april 2015, kl 09:54

I SHL är de förbjudna. Men hockeyallsvenskan har fortfarande kvar de hårda plexiglasen runt sargerna. Under matcher kan de vara skillnaden mellan en bula och en hjärnskada.

Om det på din arbetsplats händer att din kollega drar en nacksving och kör in ditt huvud i väggen, föredrar du då om den är mjuk eller hård? Mjuk svarade elitseriespelarna och fick för några år sedan igenom ett förbud mot härdat plexiglas på tävlingsrinkarna. I allsvenskan gäller inte förbudet, här har man tagit ett vagt inriktningsbeslut och många har fortfarande  inte bytt den skadedrabbade sargen.

Det är såklart en kostnadsfråga. Att byta ut sargerna kostar närmare en miljon kronor. Ett annat bekymmer är att klubbarna sällan äger arenan de spelar på utan hyr den av kommunen och ibland spelar och tränar på två olika anläggningar, vilket skulle betyda dubbla kostnader.  

I Karlskrona hockey, som nu gått upp i högsta ligan har man haft en dialog om plexiglaset länge. Lite för länge tycker Unionens ombudsman Dan Lundkvist som valde att lämna in en begäran om åtgärd till arbetsgivaren.  Nu verkar det som att både Karlskrona och Rögle, som också gått upp en division tvingas ta kostnaden.

- Vi var tvungna att få snurr på frågan. Klubben har tagit ett beslut men inte jobbat aktivt för att få igenom det. Det hårda glaset innebär en onödig risk för spelarna, säger Dan Lundkvist.

Ishockeyspelarnas Centralorganisation, Sico, vars uppgift är att ta till vara medlemmarnas idrottsliga, ekonomiska, sociala och fackliga intressen har kämpat för mjukare sarger i flera år.

- Med den hårda sargen blir kollisionen mer plötslig. Det är som att springa rakt in i en vägg jämfört med att springa in i en vägg med tjockmatta framför. Och skadorna blir såklart därefter, säger Erik Zachrisson, som är generalsekreterare på Sico.

Typ av sarg på större arenor: 

Nobelhallen, Karlskoga – Byte sker under våren/sommaren
Gränbyhallen, Almtuna – Härdat glas
Sunnerbohov, Troja-Ljungby – Härdat Glas
Nelson Garden Arena, Tingsryd – Härdat Glas
FM Mattsson Arena, Mora – Blandat härdat och PC (polycarbonat)
Arena Oskarshamn, Oskarshamn – Härdat glas
Telenor Arena, Karlskrona –  Har en handlingsplan

Källa: Hockeyallsvenskan
 

Hockeyspelare med intresse för facket

Sedan 1991 har Sico ett nära samarbete med Unionen. Förbundet företräder ishockeyspelare i tvister och med rådgivning i arbetsrättsliga frågor. Och hockeyspelarna är fackligt intresserade. I SHL, som är den högsta ligan, är 20 till 22 spelare i varje lag anslutna till Unionen.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Damhockeyn kräver bättre villkor

  De kvinnliga ishockeyspelarna har betydligt sämre villkor än de manliga. Nu går de samman och organiserar sig för att förbättra situationen.

 • Läs även...

  SATS har bildad klubb

  I förra veckan bildades den första fackklubben på SATS i Stockholm. Det är dessutom den första klubben i den privatägda delen av gymbranschen i Sverige.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  ”Facken är dåliga på att förhandla om pengar”

  Fler anmäler sexuella trakasserier efter Metoo-rörelsen. Men den som vill ha ersättning från arbetsgivaren ska vända sig till en advokat – inte till facket – enligt advokat Michael Fischbein.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.