Annons
Annons
 • – Jag har fått upp ögonen för svensk industri och insett att det finns så himla många möjligheter för en ingenjör, säger Elin Luedtke. Foto: Safwat Majid

Många möjligheter för en ingenjör

Publicerad 13 november 2020, kl 11:05

När Unionenmedlemmen Elin Luedtke blir färdig civilingenjör i energisystem i vår kan hon välja och vraka mellan jobb på åtta stora svenska industriföretag. Hon är dessutom förutspådd att få en hög chefsposition på något av företagen.

–Att vinna var en smärre chock. Jag befinner mig fortfarande i den och har inte hunnit tänka efter vad det innebär.

Det säger Elin Luedtke, dagen efter att hon utsetts till årets Female Leader Engineer och insett att hon kan välja ett egendesignat traineeprogram på tre av Sveriges största industriföretag under sammanlagt ett och ett halvt år. Ericsson, Fortum, Skanska, Scania, Sandvik, SSAB, Kone, Stora Enso. Vad ska hon välja – vad ska hon välja bort? Det vet hon inte än.

Läs mer: Vad gör en ingenjör?

– Beskedet har precis landat och i dagsläget försöker jag ödmjukt skaffa mig en uppfattning om vilka roller som finns och vad jag behöver för att få en bred kompetens i ledarskap, säger hon.

Hon vet däremot att hon tycker det är otroligt roligt och lyxigt att ha fått möjligheten att vara med på programmet Female Leader Engineer, som riktar sig till kvinnliga civilingenjörsstudenter som vill leda andra. När programmet dök upp i hennes Linkedinflöde gick Elin Luedtke i tankar på att söka olika traineeprogram för att ta reda på vad hon skulle ägna sitt yrkesliv åt. Så hon slängde iväg en ansökan på vinst och förlust och kom med.

Läs mer: Här tjänar en ingenjör mest

– Det var överraskande inspirerande att bli del av ett så stort nätverk. Vi var 20 deltagare, som alla hade någon typ av ledarskapserfarenhet och det var otroligt intressant att ta del av varandras tankar och erfarenheter. Jag trodde aldrig att alla skulle vara så stöttande och uppmuntrade som de visade sig vara, alla deltagare hade en otrolig kapacitet.

Hennes egna ledarskapserfarenheter härrör från tiden som ordförande för programsektionen på civilingenjörsutbildningen för energisystem i Uppsala, en utbildning som ges i samarbete mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Dessutom är jag äldst av fyra syskon, så jag har varit ledare under hela min uppväxt, säger Elin Luedtke.

Elin Luedtkes inställning till ledarskapsprogrammet för ingenjörer var ganska avslappnad. Hon var inte ute efter att kamma hem priset i första hand, utan såg till att hålla fötterna på jorden och att suga i sig kunskap från träffarna med partnerföretagen och andra intressenter.

Hon tror själv att det var värdefullt att hon hade lite distans till det hela och att det var just hennes lugna och trygga hållning som gjorde att hon kammade hem titeln och traineeprogrammet. Under pitchen som spelades in i finalen, var hon sig själv och det gick uppenbarligen hem hos jurymedlemmarna:

Årets vinnare kommer vi se som ledare på ett utav våra partnerföretag framöver, och ingen utav oss skulle bli förvånad om det är på en hög chefsposition. Hon är mogen, trygg, avslappnad och naturlig och det märks att hon reflekterat över ledarskap och hur hon är och vill utvecklas som ledare”, lyder juryns motivering.

Upptäckten av det stora utbudet av möjligheter för en färdig civilingenjör ser hon dock själv som en av de största förtjänsterna med programmet.

– Jag har fått upp ögonen för svensk industri och insett att det finns så himla många möjligheter för en ingenjör - många fler än jag trodde från början. Jag har också lärt mig att ta kontakt med folk och våga fråga, säger Elin Luedtke.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-12-04.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Digital jobbstart för studenter på Ericsson

  Många av Ericssons framtida medarbetare rekryteras direkt från de tekniska högskolorna och universiteten. I år fick de 400 studenter som tog ett kliv in i koncernen under sommaren ett helt digitalt välkomnande.

 • Läs även...

  Många beredda avstå löneökningar tillfälligt

  Höjd lön är det absolut viktigaste när nya kollektivavtal ska tecknas. Ändå skulle många kunna tänka sig att avstå årets löneökningar för att få behålla jobbet under coronapandemin. Det visar Kollegas Novusundersökning.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  AI skapar större löneskillnader

  Artificiell intelligens (AI) kommer förmodligen inte leda till lägre löner eller färre jobb. Däremot kommer lönegapet att öka när många yrken ersätts av robotar och algoritmer.

 • Läs även...

  ”Snedrekryteringen går att påverka”

  Ellen Broström blev ingenjör för att hon var fascinerad av matematik, teknik och ledarskap. Jämställdheten inom yrket var inget som hon hade funderat över. Men väl på utbildningen reflekterade hon över att det var så många fler killar än tjejer.

 • Läs även...

  Facket röstade mot aktieutdelning

  Att rösta för aktieutdelning på 3,8 miljarder samtidigt som företaget har krisberedskap och behöver spara är provocerande. Det menar ordföranden i Unionenklubben på Sandvik, som röstade mot förslaget.

 • Läs även...

  Nils maskar ska bli mat

  Sugen på mjölmaskar till tacosen? Efter ett EU-beslut är det nu fritt fram att sälja insekter som mat.
  – Det är supergott med insekter, säger Nils Österström som odlar mjölmask på företaget Tebrito i Orsa.

 • Läs även...

  Butikschefen: ”Inte svårt att neka någon att köpa”

  Det är viktigare att vara bra på service än vin. Så resonerar Systembolaget när de rekryterar ny personal. Kenneth Kyobe började som vikarie och är i dag butikschef med 18 anställda.

 • Läs även...

  4 av 10 vill byta jobb efter semestern

  Högre lön, nya utmaningar eller en bättre chef. Skälen till att många överväger att byta jobb efter sommarledigheten är flera, visar en studie.