Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Många oroade efter Trumps seger

Donald Trump blir ny president i USA. Svenska fackföreningar och näringslivsorganisationer ser med oro på framtiden.
David Österberg Publicerad 9 november 2016, kl 15:14
"Det är en dyster morgon", kommenterade Eva Nordmark (till vänster), TCO:s ordförande, nattens valresultat. "För jävligt!" konstaterade LO:s dito, Karl-Petter Thorwaldsson (till höger). Även Almegas vd Anna-Karin Hatt (mitten) oroar sig.

Natten mellan tisdag och onsdag utsågs Donald Trump till en av världens mäktigaste personer. Ett nedslående valresultat, enligt svenska politiker och företrädare för fackförbund och näringsliv.

– Det är en dyster morgon. Trump har under valrörelsen gett uttryck för protektionism, främlingsfientlighet och manschauvinism. Alla vi som står för motsatsen, vi som står för frihandel, öppenhet och jämställdhet måste arbeta ännu hårdare, säger Eva Nordmark, ordförande för TCO.

Läs också: Martin Linder tagen efter USA-val

Även Anna-Karin Hatt, vd för arbetsgivarorganisationen Almega, oroar sig.

– Jag och Almega ser med oro på valresultatet i USA. Trumps politik med hot om stängda gränser och protektionism oroar på många områden, inte minst inom handelspolitiken. I de internationella förhandlingarna är det viktigt att ha en konstruktiv samtalspartner i USA, något som riskerar att bli svårt med Trump som president, säger hon.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kallar valresultatet ”för jävligt”, i en intervju med tidningen Arbetet.

– Det är en av de största politiska jordbävningarna i modern tid. Trump har gått till val på en extrem högerpolitik och lovar enorma skattesänkningar för de rika. Budskapet har varit minska invandringen, bygg muren mot Mexiko och isolera USA mer genom att dra tillbaka ingångna frihandelsavtal. Det påverkar svensk ekonomi som är väldigt exportberoende, säger han.

Organisationen Business Sweden räknar med begränsad invandring till USA, riktade tullar och avgiftshöjningar med Donald Trump som president.

– Frihandel är grunden för ökad sysselsättning och välfärd i världen. Nu är det viktigt att vi alla, på olika sätt, fortsätter arbeta för frihandelns positiva utveckling, säger Lena Sellgren chefekonom på Business Sweden.

Även svenska politiker uttrycker oro över valresultatet. Statsminister Stefan Löfven säger i ett uttalande att valresultatet är oroande, men att regeringen har förberett sig på det.

– Sverige har en lång tradition av samarbete med amerikanska regeringar, oavsett partifärg, och den svenska regeringen kommer tidigt ta kontakt med den tillträdande amerikanska administrationen för att värna svenska och europeiska intressen, samt främja global säkerhet och stabilitet, säger han.

Moderaternas Anna Kinberg Batra skriver på twitter att det är viktigt med försoning: ”USA har valt sin president. Viktigt nu med försoning efter hätsk kampanj och konstruktiva relationer med omvärlden, EU och Sverige.”

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".