Annons
  • Tycker du att ditt jobb är meningslöst? Foto: Colourbox

Många saknar mening med jobbet

Publicerad 16 januari 2019, kl 13:50

Nästan hälften av landets anställda upplever inte sitt arbete som meningsfullt. Men skillnaderna mellan branscherna är stora. Det visar senaste Jobbhälsoindex.

Var tionde svensk känner ingen mening med sitt arbete och drygt var tredje känner varken mening eller inte. Minst nöjda medarbetare finns inom handeln och tillverkningsindustrin där 3 av 20 inte tycker att jobbet är meningsfullt. Även IT-konsulter, bank/försäkringsanställda och personal inom hotell och restaurang upplever mindre mening med sina arbeten. Däremot ser det ljusare ut inom vård, skola och omsorg där bara 1 av 20 uppger att de inte känner någon mening med sitt jobb. Det visar den årliga undersökningen om hälsan inom arbetlivet, Jobbhälsoindex.

Skillnader finns inte bara inom branscher utan även i ålder enligt undersökningen. Yngre medarbetare anser i större utsträckning än sina äldre kollegor att jobbet inte är meningsfullt. 15 procent kvinnor och 16 procent män som är 30 år eller yngre saknar mening med jobbet. I åldern 55 eller äldre är motsvarande siffra sex procent av kvinnorna och sju procent av männen.

Fakta

Drygt 10 000 personer i åldern 20-65 år och som arbetar minst halvtid har svarat på ett 70-tal frågor om bland annat arbetsförhållanden, hälsa, sjukfrånvaro och medarbetarnöjdhet. Jobbhälsindex har genomförts sedan 2007.

Läs hela undersökningen på www.jobbhalsoindex.se

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.