Annons
Annons
 • Många kvinnor har så ont när de har mens att det kan vara svårt att jobba, eller ens komma upp ur sängen. Foto: Colourbox.com

Många sjukskrivna för mens

Publicerad 25 oktober 2018, kl 13:41

Var fjärde ung kvinna har stannat hemma från jobbet på grund av mens. Det visar en undersökning som tidningen Arbetet har låtit göra.

Det har pratats mycket om mens den senaste tiden. Organisationen Mensen fick mycket uppmärksamhet efter att ha fått statligt bidrag för att hitta åtgärder som kan göra arbetsplatser mer mensvänliga. Genom projektet vill de bland annat hjälpa företag att hitta rutiner för att anställda med mens ska slippa sjukdagar och nedsättande skämt om mens.

Projektet har fått en hel del kritik. Kritikerna ansåg bland annat att det är kontraproduktivt att diskutera exempelvis mensledighet eftersom det kan minska arbetsgivares vilja att anställa kvinnor.

I dag presenterade Arbetet en undersökning som tidningen låtit Kantar Sifo göra. Enligt den har var femte kvinna någon gång stannat hemma från jobbet på grund av mens. Bland kvinnor i åldrarna 20-29 år är andelen ännu högre: en fjärdedel av dem har någon gång sjukskrivit sig på grund av mens.

Enligt gynekologen och forskaren Lena Marions är de vanligaste orsakerna till sjukskrivning vid mens svåra smärtor och rikliga blödningar.

– Det är få som tar upp de här problemen med vården. Det är synd eftersom man inte ska behöva ligga hemma och plågas, säger hon till Arbetet.

Läs också: Därför ska vi prata mens på jobbet

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Obligatoriskt munskydd på Ericssonanställda

  Anställda på Ericsson måste från och med i dag bära ansiktsmask i företagets lokaler. Unionenklubben reserverade sig mot att munskyddet är obligatoriskt och anser att social distansering fortfarande är bästa skyddet mot coronasmitta.

 • Läs även...

  Fler bettskenor åt stressade kvinnor

  Dubbelt så många kvinnor som män drabbas av långvarig smärta i ansiktet. En anledning är ökad stress i arbetslivet. Allt fler bettskenor förskrivs därför åt kvinnor.

 • Läs även...

  Höga krav gör kvinnor tjocka

  Att sakna kontroll på jobbet gör att du går upp i vikt, vare sig du är man eller kvinna. Utsätts du dessutom för höga krav riskerar du att lägga på dig ännu fler kilon - men bara om du är kvinna. Det visar ny svensk forskning.