Annons
 • Många av Unionens medlemmar hinner inte med sina arbetsuppgifter om de inte vobbar när barnen blir sjuka. Foto: Artfolio/Colourbox

Många vobbar för att hinna med

Publicerad 29 januari 2019, kl 07:31

En av fyra jobbar samtidigt som de är hemma och vårdar sjukt barn. Många gör det för att de annars inte hinner med sina arbetsuppgifter.
– Tyvärr ser vi att vobbandet gått från att vara en möjlighet till att upplevas som nödvändigt, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

På fredag inleds många föräldrars skräckmånad: vabruari. Februari är nämligen den månad då föräldrar är hemma mest för att ta hand om sina sjuka barn, enligt statistik från Försäkringskassan. Anledningen är bland annat att influensa sprids mer i torrt och kallt väder och att vi tillbringar mer tid inomhus.

Många privatanställda tjänstemän jobbar samtidigt som de vårdar sjukt barn. Det visar Unionens årliga undersökning av vobbning – att jobba hemifrån samtidigt som man vabbar. Fördelarna med det är att det ger ett flexiblare arbetsliv och enligt undersökningen är det ovanligt att arbetsgivare tvingar medarbetare att vobba. Å andra sidan svarar många att de inte hinner med sina arbetsuppgifter om de inte vobbar.

– Det är en lagstadgad rättighet att vabba. Arbetsgivaren ska organisera jobbet så att man har möjlighet att göra det om man så önskar. Tyvärr ser vi att vobbandet gått från att vara en möjlighet till att upplevas som nödvändigt, säger Martin Linder, ordförande för Unionen, i ett pressmeddelande.

Mer än fyra av tio av dem som vobbar svarar att de helst skulle slippa göra det. Andelen har ökat från 2014 då var tredje svarade att de helst skulle slippa.

– Fler företag behöver skapa rutiner vid tillfällig, oplanerad frånvaro så att inte anställda med barn drabbas av stress och press i onödan, säger Martin Linder.

De flesta som vobbar, sex av tio, tycker att det funkar bra. Samtidigt svarar många att de känner sig otillräckliga gentemot sina barn och en av fem säger att deras barn ogillar att de vobbar.

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Unionen under november och december förra året. 1 560 personer deltog.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

 • Läs även...

  Olyckan fick David Kvart att byta karriär

  Han gick in i väggen – två gånger. Men det var först när tv-producenten David Kvart fick en elektrisk stöt som höll på att kosta honom livet som han hoppade av karriären och satsade på ett helt annat liv.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.