• Foto: Maj-Inger Åhgren

Manifestation mot flytt av diamantfabrik

Publicerad 12 september 2014, kl 14:29

Trots att nedläggningen av diamantfabriken i Robertsfors är beslutad, är hoppet inte helt släckt än. I torsdags hölls en manifestation arrangerad av Unionen och IF Metall, där anställda och anhöriga protesterade mot beslutet att flytta tillverkningen.

Närmare 200 personer förlorar sina jobb när Element Six lägger ner fabriken i Robertsfors och flyttar tillverkningen av superhårda material, bland annat syntetiska diamanter, till Sydafrika och Irland. Sett till Robertsfors befolkning är det som om 57 000 jobb skulle försvinna i Stockholmsområdet.

- Det här är en form av bruksdöd som slår till i Robertsfors, säger Olof Karlsson, ordförande i Unionenklubben på Element Six.

Diamantfabriken har funnits i Robertsfors sedan 1960-talet och de produkter som har tillverkats är unika för Element Six-koncernen. Ändå har koncernledningen fattat beslut att flytta tillverkningen till koncernens andra fabriker i Sydafrika och Irland, och det trots att Unionen och IF Metall i olika rapporter försökt visa de negativa konsekvenserna av en flytt.

- Sydafrika har kapaciteten, men tillverkar helt andra typer av diamantprodukter. Irland ägnar sig åt efterarbete och försäljning och monterade ner sina pressar för tolv år sedan, så vi anser att kompetensen där är ytterst bristfällig, säger Olof Karlsson.

Beslutet är fattat men mbl-förhandlingarna om själva nedläggningen fortsätter. Än är inte hoppet om att få behålla fabriken helt dött.

- Det finns visst hopp om att verksamheten blir kvar. Koncernen har räknat med att flytten tar 18-24 månader, men vi har svårt att se att man lyckas överföra vår produktion med framgång under den tiden. Troligen är det en tidsfråga, men det kan ju också hända att det går så dåligt att man ändrar sig, säger Olof Karlsson.

I går kväll hölls en manifestation för jobben i Robertsfors. Unionen och IF Metall bjöd på korv och kaffe på parkeringen utanför Konsum, samtidigt som klubbordförandena liksom lokala och regionala politiker talade. Därefter gick de församlade i fackeltåg genom hela samhället till Element Six parkeringsplats.

- Kommunen håller på att starta ett projekt för att hitta ersättningsverksamheter till Robertsfors. Fabriken är inte till salu och även om den vore det skulle det vara svårt att konkurrera på diamantmarknaden, men vi har teknisk kompetens som går att använda till mycket annat, säger Olof Karlsson.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Excelmannen

  På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän sägs upp på grund av krisen

  Allt fler varsel leder nu till uppsägningar – inte minst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det visar en koll som Kollega har gjort bland Unionens regionkontor.

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.