Annons
Annons
 • Det så kallade märket, eller industriavtalet, påverkar vilken lön du får. Foto: Syaheir Azizan/Colourbox

Märket - så funkar det

Publicerad 21 februari 2020, kl 11:30

Avtalsrörelsen, som ska ange lönerna för tre miljoner arbetstagare, är inne på upploppet och alla pratar om ”märket”. Men vad handlar det egentligen om?

VAD ÄR DET?
Sedan 1998 har fack och arbetsgivare inom industrin angett takten för löneökningarna i alla branscher på svensk arbetsmarknad. Själva nivån på löneökningarna är det som brukar kallas ”märket”. Det parterna kommer överens om blir normen för löneökningarna för alla löntagare.

VEM SÄTTER MÄRKET?
Facken inom industrin: Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Livs och GS tillsammans med en rad arbetsgivarorganisationer för företag inom industrin, bland annat Teknikarbetsgivarna.

Läs mer: Svensk industri - har den en framtid?

VARFÖR SÄTTER JUST INDUSTRIN NIVÅN?
Sverige är ett exportberoende land. Sedan Industriavtalet slöts 1997 har den internationellt konkurrensutsatta exportindustrin satt märket för löneökningarna. Detta för att löneökningstakten då tar hänsyn till företagens konkurrenskraft mot omvärlden. Om Sverige avviker alltför mycket kan svenska arbetstillfällen slås ut.

Läs mer: "Sverige blev för dyrt"

KRITIK MOT MODELLEN
Flera fackförbund inom LO, bland annat Kommunal, menar att de blir utan inflytande när några få är med och sätter ”märket”. När alla får samma löneökning i procent växer löneklyftorna mellan låg- och högavlönade, kvinnodominerade yrken blir förlorare och tjänstemän ökar avståndet till arbetare.

Läs mer: Industriavtalet bäst för tjänstemännen

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Facken öppnar för flerårigt avtal

  De medlare som hjälper parterna i avtalsrörelsen föreslår ett 29 månader långt avtal. Fullt möjligt, om innehållet blir bra, tycker Facken inom industrin. Även arbetsgivarna tror att det finns förutsättningar för ett långt avtal.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.