Annons
 • I natt stod det klart att USA:s president de kommande fyra åren heter Donald Trump. Foto: AP/TT

Martin Linder tagen av USA-valet

Publicerad 9 november 2016, kl 14:08

En bekräftelse på det gap som finns mellan olika grupper i samhället och som populistiska krafter kan utnyttja. Så analyserar Unionens ordförande Martin Linder utfallet av nattens presidentval i USA.

- Jag är ganska tagen och påverkad av utfallet. Hela Trumps kampanj har byggt på Make America Great Again, att det var bättre förut. De grupper som inte känner att de fått det bättre i utvecklingen med globalisering och digitalisering tilltalas lätt av en populistisk retorik.

- För mig var det ytterligare en bekräftelse på att de grupper som inte känner igen sig i etablissemangets verklighetsbeskrivning blir tilltalade av den populistiska retoriken där man snarare känner trygghet i att titta bakåt i hur det var förr i stället för att känna tilltro till framtiden.

Vad tycker du är mest oroande?
- Att de populistiska krafterna kan måla upp en vi- och demkonflikt. Vi kan se det på många ställen i Europa och nu har vi presidentval i Frankrike och stora val i Tyskland framför oss.

- Våra fackliga kollegor i USA varit väldigt oroade för det här valresultatet. De har stora utmaningar framför sig. Arbetar- och medelklassen har inte haft någon reallöneutveckling på 20 år.

Vad blir konsekvenserna för svensk del?
- För många av våra stora exportföretag är USA en viktig marknad. Utifrån den retorik som förts kan man vara orolig för att USA ska gå mot protektionism och slutenhet och framför allt värna inhemska intressen.

Finns det något positivt med att Donald Trump blir president?
- Det är svårt att se. Men det har blivit ännu tydligare att både Unionen och andra aktörer måste göra allt vi kan för att breda grupper i det svenska samhället ska få chansen att se ökad globalisering, handel och digitalisering som en utvecklingsmöjlighet.

- Vi måste alla ha en verklighetsbeskrivning som breda grupper känner igen sig i. Med våra över 600 000 medlemmar är vi Sveriges största folkrörelse för en bred grupp på arbetsmarknaden. Vår linje med en stabil löneutveckling och reallöneutveckling för breda grupper, liksom vår viktiga fråga kring omställning och utveckling i en föränderlig värld, är oerhört viktig, och motverkar möjligheten för populismen att växa fram.

Läs också: Många oroade efter Trumps seger, med kommentarer från TCO, LO, Almega mfl.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Så vill Unionen gå vidare med #MeToo

  I kölvattnet av #MeToo vittnar kvinnor över hela arbetsmarknaden om en arbetsmiljö med sexism, kränkningar och övergrepp. Så här vill Unionen gå vidare.

 • Läs även...

  5 frågor om framtiden till Unionens ordförande

  Unionens ordförande Martin Linder, som även är medlem i regeringens digitaliseringsråd, tror inte att robotarna kommer ta över alla jobb.

 • Läs även...

  Unionen stöttar indiskt kvinnofack

  Miljoner indiska kvinnor arbetar som sopletare, gatuförsäljare, cigarettrullare, byggnadsarbetare, sömmerskor, diamantslipare och saltarbetare. Tack vare fackförbundet Sewa tvingas makthavarna att lyssna på dem.

 • Läs även...

  Facklig protest mot Amazon

  I dag, fredag, strejkar anställda på Amazon runt om i Europa i protest mot dålig arbetsmiljö, låga löner och usla villkor. Ombudsmän från Unionen sluter upp bakom kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.