• Vill man ha mer än en öl eller en flaska vin delat på tre får man bekosta det själv, enligt Unionens policy. Foto: Christine Olsson / TT

Max en öl per skalle

Publicerad 15 januari 2016, kl 14:15

En flaska vin delat på tre eller en stor starköl vid särskilda tillfällen som julfester. Mer än så tillåter inte Unionens policy för anställda och förtroendevalda. Den som vill dricka mer får betala ur egen ficka.

Ledstjärnan i policyn uppges vara att ”Unionen är en drogfri arbetsplats”. Därför ska representation av alla de slag alltid vara alkoholfri när den äger rum under normal arbetstid. Vid särskilda fall, exempelvis jubileumsfirande eller julfester, kan vin eller starköl serveras. Men, sägs det i policyn, ”stor restriktivitet angående mängden ska alltid iakttas”.

– Ta Unionens kongress till exempel, då serverades det ett glas bubbel och två glas vin. På personalens julfest fick de anställda glögg, men ingen annan alkohol. När styrelsen hade julbord bjöds det på en eller två öl. Ville man ha nubbe fick man betala det själv, säger Leif Nicklagård, förbundssekreterare på Unionen.

Vid de middagar som förbundsstyrelsen äter efter sina sammanträden ingår det ingen alkohol, samma sak gäller vid de internat med övernattning som styrelsen har någon gång varje år liksom vid chefskonferenserna, uppger Leif Nicklagård. Principen är att den som vill dricka alkohol betalar själv.

En sak är att ha en policy, en annan hur den efterlevs.

– Det är chefernas ansvar, det är de som attesterar räkningarna. Och den här policyn är inget som ligger på hyllan, utan en levande policy hos alla chefer.

Policyn kom till eftersom förbundet insåg nödvändigheten av att ha en, enligt Leif Nicklagård.

Var det problem tidigare?

– Nej, det vill jag påstå att det inte var.
 

Läs mer: Vem får bo i Unionens lägenheter? 

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Unionen: Fel att lagstifta om sextimmarsdag

  Ett arbetsliv med balans är viktigt för Unionen. Men vägen dit är inte en generell regel om sex timmars arbetsdag, tror Daniel Gullstrand, utredare och arbetsmiljöexpert på förbundet.

 • Läs även...

  ”Trygghet inte att bita sig fast vid ett jobb”

  Slopa turordningsreglerna och arbetsgivarens omplaceringsskyldighet. Det är ett par förslag som Svenskt Näringsliv presenterade i dag. Unionen å sin sida betonar vikten av att individens trygghet på arbetsmarknaden stärks.

 • Läs även...

  Stor ökning av stress

  Stressen på jobbet har ökat med tio procentenheter sen förra året bland privatanställda tjänstemän. Det visar Unionens stressindex år 2019.

 • Läs även...

  Nära hälften läser jobbmejl på ledig tid

  Drygt fyra av tio tjänstemän läser jobbmejl en eller flera gånger om dagen – före och efter arbetstid. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.