Annons
 • Vill man ha mer än en öl eller en flaska vin delat på tre får man bekosta det själv, enligt Unionens policy. Foto: Christine Olsson / TT

Max en öl per skalle

Publicerad 15 januari 2016, kl 14:15

En flaska vin delat på tre eller en stor starköl vid särskilda tillfällen som julfester. Mer än så tillåter inte Unionens policy för anställda och förtroendevalda. Den som vill dricka mer får betala ur egen ficka.

Ledstjärnan i policyn uppges vara att ”Unionen är en drogfri arbetsplats”. Därför ska representation av alla de slag alltid vara alkoholfri när den äger rum under normal arbetstid. Vid särskilda fall, exempelvis jubileumsfirande eller julfester, kan vin eller starköl serveras. Men, sägs det i policyn, ”stor restriktivitet angående mängden ska alltid iakttas”.

– Ta Unionens kongress till exempel, då serverades det ett glas bubbel och två glas vin. På personalens julfest fick de anställda glögg, men ingen annan alkohol. När styrelsen hade julbord bjöds det på en eller två öl. Ville man ha nubbe fick man betala det själv, säger Leif Nicklagård, förbundssekreterare på Unionen.

Vid de middagar som förbundsstyrelsen äter efter sina sammanträden ingår det ingen alkohol, samma sak gäller vid de internat med övernattning som styrelsen har någon gång varje år liksom vid chefskonferenserna, uppger Leif Nicklagård. Principen är att den som vill dricka alkohol betalar själv.

En sak är att ha en policy, en annan hur den efterlevs.

– Det är chefernas ansvar, det är de som attesterar räkningarna. Och den här policyn är inget som ligger på hyllan, utan en levande policy hos alla chefer.

Policyn kom till eftersom förbundet insåg nödvändigheten av att ha en, enligt Leif Nicklagård.

Var det problem tidigare?

– Nej, det vill jag påstå att det inte var.
 

Läs mer: Vem får bo i Unionens lägenheter? 

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Unionen: Fel att lagstifta om sextimmarsdag

  Ett arbetsliv med balans är viktigt för Unionen. Men vägen dit är inte en generell regel om sex timmars arbetsdag, tror Daniel Gullstrand, utredare och arbetsmiljöexpert på förbundet.

 • Läs även...

  Många jobbar på ledig tid

  En stor andel av Sveriges tjänstemän kontaktas av sin arbetsgivare eller kollegor under kvällar och helger. Många av dem är osäkra på om de förväntas vara tillgängliga eller inte.

 • Läs även...

  Kvinnor i facket vittnar om sextrakasserier

  1 500 kvinnor från fackföreningsrörelsen kräver ett stopp på sexismen i ett offentligt upprop. Susanne Persson blev flera gånger kränkt av fackliga kamrater under sin tid i Unionens regionstyrelse.

 • Läs även...

  Därför når inte kvinnor toppositioner

  Är du en av dem som alltid tar på dig att föra protokoll på möten? Sluta med det, uppmanar professor Lise Vesterlund, som forskat på varför kvinnor inte når de högsta positionerna.

 • Läs även...

  Unionen vill se krav på vinproducenter

  Strejken på den sydafrikanska vingården Robertson Winery är över. Men grundläggande problem kvarstår inom vinindustrin. Det anser Unionen som tagit initiativ till en diskussion med Systembolaget.

 • Läs även...

  Så försvarar Unionen resandet

  Unionens internationella verksamhet står för de flesta av förbundets utlandsresor. Några av dem har varit långdistansresor i business class. Magnus Kjellsson, chef för den internationella verksamheten, förklarar varför de måste resa.

 • Läs även...

  Vad säger resepolicyn om business class?

  Med anledning av uppgifterna om att företrädare för Unionen har rest i business class har Kollega frågat förbundet hur dess resepolicy ser ut.

 • Läs även...

  Unionens företrädare flög business class

  Flera företrädare för Unionen har rest business class till internationella konferenser. Det skriver Aftonbladet i dag. Förbundet vill inte berätta hur mycket resorna har kostat, men säger att resepolicyn medger resor i business class.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.