• Medelålders tjänstemän med personalansvar är de som allra helst vill byta jobb. Foto: Pressmaster/Colourbox

Medelålders chefer vill byta jobb

Publicerad 9 september 2019, kl 13:48

Många i medelåldern drömmer om att byta jobb. Men 4 av 10 upplever att det är svårt att få ett nytt arbete på grund av stigande ålder. Det visar en undersökning om karriär och yrkesliv från Folkuniversitetet.

Över hälften av Sveriges befolkning mellan 40 och 55 år vill gärna byta jobb, men samtidigt upplever 42 procent att det är svårt att byta arbete på grund av åldern. Tjänstemännen med personalansvar är den grupp som helst vill byta jobb. Det visar en undersökning från Folkuniversitet som tagit tempen på medelålders syn på arbetslivet.

Även om många vill byta jobb är det få som aktivt söker efter ett nytt jobb, eftersom motivationen som krävs för att komma igång att söka jobb saknas. 24 procent anger att de heller inte vet vad de vill arbeta med framöver.

Det råder dock ingen brist på det yrkesmässiga självförtroendet. Över 60 procent tycker inte att det är något problem att hålla jämt tempo med yngre kollegor och ännu fler skulle gärna vara mentor åt en yngre arbetskamrat för att dela med sig av sin yrkeskunskap. 66 procent av de tillfrågade kan tänka sig att jobb efter pensionen.

Den största utmaningen är att hantera arbetsbelastningen, vilket fyra av tio uppger. 27 procent upplever sig bli störda av kollegor och får koncentrationssvårigheter. 18 procent har svårt att säga nej och därmed svårt att jobba effektivt.

Undersökningen har även ställt frågan vad jobbet betyder. Nästan åtta av tio i åldersgruppen ser jobbet som ett sätt att försörja sig. Bara 16 procent av de tillfrågade ser jobbet som ett sätt att förverkliga sig själv. Hälften ser arbetet som ett sätt att träffa folk och befinna sig i ett sammanhang.

Om undersökningen

Folkuniversitetets årliga barometer ”Mitt i karriären” är genomförd av YouGov. Sammanlagt genomfördes 1014 intervjuer med yrkesverksamma män och kvinnor 40–55 år som är anställda/egen företagare.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.

 • Läs även...

  Corona får Apotea att rekrytera

  Många korttidspermitteras och varslas nu om uppsägning från sina arbeten. Men det finns även de arbetsplatser som är i stort behov av personal. Ett av de företag som rekryterar personal för fullt är Apotea.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.