• Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörer och Martin Linder, Unionen under tisdagens mobiliseringsmöte i Göteborg. Foto: Unionen Göteborg

Medlemmarna redo för strejk

Publicerad 1 mars 2016, kl 15:04

Unionen och Sveriges Ingenjörer står enade i frågan om flexpension och medlemmarna är beredda på strejk. Det står klart efter dagens mobiliseringsmöte med förtroendevalda inom Almegaområdet.
- Vi söker inte konflikt men räds den inte heller om det skulle bli nödvändigt, säger Martin Linder, Unionens förbundsordförande.

Avtalsrörelsen har gått in i ett mer intensivt skede och båda sidor varvar upp. En av stötestenarna är frågan om flexpension där arbetsgivarorganisationen Almega hittills satt sig på tvären. Tillsammans med Sveriges Ingenjörer kommer Unionen därför att genomföra tre mobiliseringsmöten med förtroendevalda inom Almegaområdet och i dag hölls det första på Clarion Post Hotel i Göteborg. 250 förtroendevalda satt i publiken när Unionens förbundsordförande Martin Linder och Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson berättade om läget i avtalsrörelsen.

Hur var mötet, Martin Linder?
– Det var en bra uppslutning och en god stämning i lokalen med en känsla av att vi gör det tillsammans. Man möter en stor frustration och oförståelse från de förtroendevalda över varför de som jobbar inom ett Almegaområde inte ska ha del av det som resten av arbetsmarknaden har, det vill säga förstärkt pension och inflytande över arbetstiden. Känslan på scen och även efteråt var att det finns en stor målmedvetenhet kring att detta ska vara en självklarhet även inom tjänstesektorn.

Vilken är Unionens ambition med de här tre mobiliseringsmötena?
– Nu är det en månad innan de första avtalen ska tecknas och vi står fortfarande långt ifrån varandra i förhandlingarna. Vi vill självklart göra allt vi kan för att lösa förhandlingsläget, men lyckas vi inte är vi beredda att ta till konfliktåtgärder gemensamt med Sveriges Ingenjörer. I det här skedet är det viktigt att informera de förtroendevalda om läget i avtalsförhandlingarna och få en kvittens på att vi är på rätt väg. Och det tycker jag verkligen att vi fick.

– Detta är en fråga där vi helt enkelt inte kan accepterera att de medlemmar som finns inom Almegas område ska ha sämre förutsättningar när det gäller pension än de på andra områden. Det är nödvändigt att förbereda organisationen på skarpa konfliktåtgärder och det är förklaringen till att vi nu måste träffa ett stort antal förtroendevalda för att föra den dialogen.

Hur är stridsviljan, är medlemmarna beredda att gå ut i konflikt?
– Absolut. Vi söker inte konflikt men räds den inte heller om det skulle bli nödvändigt. Vi har bestämt oss för att få till en lösning kring flexpensionsfrågan även på det här området och där känner vi att vi har en gemensam bild med de medlemmar vi träffar.

Ni har Sveriges Ingenjörer bakom er i frågan om flexpension – vad betyder det?
– Vi finns på samma arbetsplatser och i samma branscher som Sveriges Ingenjörer och då är det naturligt att vi samarbetar. Den här typen av möten visar tydligt att det är en fråga där vi drar samma slutsats.

Mobilisering för flexpension

Unionen och Sveriges Ingenjörer genomför tre gemensamma mobiliseringsmöten med förtroendevalda på Almegaområdet. Dagens möte i Göteborg var först ut. Nästa hålls på Malmö Arena på fredag och därefter på Södra Teatern i Stockholm måndagen den 9 mars.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.