• Bild 1: Samuel Somo och Niklas von Braun. Bild 2: Alexander Stålnacke, Eva Bönnemark Linna, Lotta Scherman. Bild 3: Lena Hartihainen och Sisella Holfsten. Bläddra vidare för fler bilder. Foto: Åke Ericsson

 • Bild 1: Monica Friberg och Eva Arreström. Bild 2: Tommy Finnman och Ann Goviedo, NCS Colour AB. Foto: Åke Ericsson

 • Eva-Eva-Lotta Pihlgren och Catarina Karlberg samt Mats Andersson. Foto: Åke Ericsson

Medlemsmingel på Hovet

Publicerad 5 mars 2015, kl 11:39

Runt 5 000 Unionenmedlemmar dök upp på Hovet i Stockholm i februari för att fira att förbundet numera består av över 600 000 medlemmar och för att se och höra Jonas Gardell tala om mod och tolerans. Samtidigt passade Unionen Stockholm, som arrangerat tillställningen på att presentera kampanjen Lika olika.

Under parollen Lika olika vill Unionen Stockholm lyfta fackets roll i arbetet att motverka diskriminering i alla former och jobba för allas rätt att vara olika på sina arbetsplatser.

600 förtroendevalda fick under en förfest extra information om kampanjen samt chans att mingla och ventilera aktuella frågor med varandra och med regionsstyrelsen.  Kollega tog pulsen på vilka frågor som är aktuella på några av klubbarna just nu.

Monica Friberg och Eva Arreström, skyddsombud respektive suppleant i klubbstyrelsen på SGH (före detta SAS):

 - Just nu är det oro om vi ska säljas eller inte. Vissa avdelningar knoppas av och det är mycket fokus på personalfrågor. Dessutom jobbar vi för att få tillbaka nattuppräkningen som togs bort för några år sedan och försöker få friskvårdsbidrag.

Eva-Lotta Pihlgren och Catarina Karlberg, båda arbetsplatsombud på dataföretaget DGC stötte ihop med Mats Andersson, ledamot i Fortum distributions klubbstyrelse:

- Vi på DGC fick kollektivavtal i oktober och vi har just valts till arbetsplatsombud. Vi vill inte gå på med klubb direkt. Det är en otrolig kulturskillnad för oss att ha kollektivavtal och jag vet av erfarenhet att man måste ta det lite piano i början.

Alexander Stålnacke och hans kollega Lotta Scherman är båda fördroendevalda på Systembolaget. Eva Bönnemark Linna i mitten sitter i klubben på Michelin och alla hoppades de få inspiration och information under kvällen.

- På Systembolaget har det varit mycket diskussioner om lön den senaste månaden. Vi pratar om hur man genomför löneförhandlingar och korrigerar de som kommit in på felaktigt satta löner.

Lena Hartihainen kassör och hennes kollega Sisella Holfsten, sammankallande, har precis haft årsmöte med klubben på Viking line och valt en delvis ny styrelse.

- Vi har mycket arbetsmiljöfrågor i fokus i klubben.

Samuel  Somo och Niklas von Braun är inte kollegor på jobbet, men sitter ändå i samma klubb – Samuel jobbar på IOGT-NTO och Niklas på NSF – nykterhetsrörelsens scoutförbund.

- Alla anställda inom fyra riksorganisationer inom IOGT-NTO-rörelsen tillhör samma klubb. Just nu jobbar vi med att få till ett schysst diskussionsklimat med arbetsgivaren inför löneförhandlingarna.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

 • Läs även...

  Corona försvårar fackligt samarbete mellan länder

  I många länder hotas, kränks och dödas fortfarande fackligt engagerade. Coronapandemin har gjort det svårare att ställa krav på regeringar och arbetsgivare.

 • Läs även...

  Nya jobbhjältar korade

  En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter

 • Läs även...

  Grattis alla arbetsmiljöombud!

  De jobbar ofta i det tysta och får inte så mycket beröm för sina bedrifter. Men gör ett oerhört viktigt arbete. I dag är det arbetsmiljöombudens dag.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.