• Medlingsinstitutet samtalar och samlar in information från Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega. Foto: Colourbox

Medling pågår om flexpension

Publicerad 13 april 2016, kl 15:00

En vecka efter att Unionen och Sveriges Ingenjörer varslade om strejk på Almega-området pågår medling mellan de två fackförbunden och arbetsgivarorganisationen. Strejken för att få till flexpension bryter ut måndag den 18 april, såvida parterna inte har kommit överens.

När facken varslade om konflikt den 6 april avbröts förhandlingarna om nya kollektivavtal. Dagen därpå utsåg Medlingsinstitutet medlare som sedan dess har samlat in information från parterna och medlat mellan dem. På vissa avtalsområden gäller medlingen endast mellan Unionen och Almega.

När medlarna kommer med ett bud är oklart, men det kommer innan strejken bryter ut på måndag den 18 april klockan 12, så att parterna hinner ta ställning och svara på medlarbudet.

Om Medlingsinstitutet

Medlingsinstitutet är en statlig myndighet som enligt medbestämmandelagen har två övergripande uppgifter – att ansvara för medlingsverksamheten i tvister på arbetsmarknaden, samt att verka för en fungerande lönebildning.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Ny myndighet med fackligt fokus

  Landets nya arbetsmiljömyndighet har slagit upp portarna. Och där ser man kontakten med facken som nyckeln för att lyckas med sitt uppdrag.

 • Läs även...

  Ryggskadad nekades info om jobbresa

  Den ryggskadade kvinnan bad att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.