• Det behövs bland annat IT-kompetens, ingenjörer och lärare. Foto: Colourbox

Mellansvenska företag ropar efter IT-kompetens

Publicerad 17 september 2018, kl 14:28

Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

Det är Manpower Group som har frågat 763 företagare runt om i Sverige om deras behov av arbetskraft till hösten.

– I dag har vi den mest omfattande kompetensbristen i Sverige på 12 år, säger Lars Forseth, vd för Manpower Group, i ett pressmeddelande.

I mellersta Sverige är trenden starkast, här ökar efterfrågan med 24 procent. Starkast jobbprognoser finns i tur och ordning inom parti- och detaljhandeln, tillverkningsindustrin, hotell- och restaurang och byggbranschen.

Till TT säger Lars Forseth att det handlar om kompetens som behövs för digitaliserings- och robotiseringsförändringen: IT-kompetens, ingenjörer och lärare.

På Unionen i Värmland märker man på ett påtagligt sätt att arbetsmarknaden är bra.

– Vi har ett lågt förhandlingstryck. Det är väldigt få uppsägningar, konstaterar regionchefen Magnus Hildebrand.

När man pratar med folk hör man mycket om svårigheterna att få tag i kompetent personal. Min känsla är att man ställer väldigt höga krav på dem man vill ha in.

Enligt Magnus Hildebrand är Karlstad ”ganska IT-tätt”, vilket har sitt ursprung i Ericssons numera nedlagda anläggning i staden.

– Det var många bolag som tog över delar av Ericssons verksamhet. Det behövs ingenjörer och folk inom IT, absolut.

Just nu pågår det flera projekt i Värmland för att minska kompetensbristen. Ett av dem är Unionen direkt inblandat i. Ett regionalt industriråd är på väg att bildas. Industrirådet, där även en mängd företag ingår, ska bland annat samordna utbildningsinsatser.

– Inledningsvis lägger vi fokus på yrkesutbildningar, men tanken är att gå vidare med utbildningar för tjänstemän senare, säger Magnus Hildebrand.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här finns höstens jobb

  Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

 • Läs även...

  Jobb i batterifabrik välkomnas av Unionen

  Västerås och Skellefteå drog vinstlotterna när Northvolt beslutade sig för var de ska lägga sin batteritillverkning. Medan huvudfabriken hamnar i Skellefteå, vilket beräknas ge mellan 2 000 och 2 500 jobb, förläggs utvecklingen till Västerås.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Turordningen inte självklar

  Trodde du att sist in-först ut var en absolut regel? Då tror du fel. Det blir allt vanligare att fackklubbar kommer överens med arbetsgivaren om en alternativ turordning, genom en så kallad avtalsturlista.

 • Läs även...

  Brist på kompetens kan ge högre löner

  Arbetskraftsbristen i Stockholm är rekordhög. För dem med rätt kompetens kan det leda till högre löner och bättre villkor. Och i bästa fall kan det ge även svagare grupper chans att ta sig in på arbetsmarknaden, tror Göran Zettergren på TCO.

 • Läs även...

  Så påverkas jobben av den svaga kronan

  Den svenska kronan är svagare än på mycket länge, vilket får stora konsekvenser för svensk ekonomi. Men Unionens chefsekonom ser både för- och nackdelar med den svaga kronkursen.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

 • Läs även...

  Unionen tror på ökad tillväxt nästa år

  Unionen ser ljusare på framtiden än Teknikföretagen. Det framgår av förbundets konjunkturrapport som presenteras i dag torsdag.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.