Annons
Annons
 • Det behövs bland annat IT-kompetens, ingenjörer och lärare. Foto: Colourbox

Mellansvenska företag ropar efter IT-kompetens

Publicerad 17 september 2018, kl 14:28

Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

Det är Manpower Group som har frågat 763 företagare runt om i Sverige om deras behov av arbetskraft till hösten.

– I dag har vi den mest omfattande kompetensbristen i Sverige på 12 år, säger Lars Forseth, vd för Manpower Group, i ett pressmeddelande.

I mellersta Sverige är trenden starkast, här ökar efterfrågan med 24 procent. Starkast jobbprognoser finns i tur och ordning inom parti- och detaljhandeln, tillverkningsindustrin, hotell- och restaurang och byggbranschen.

Till TT säger Lars Forseth att det handlar om kompetens som behövs för digitaliserings- och robotiseringsförändringen: IT-kompetens, ingenjörer och lärare.

På Unionen i Värmland märker man på ett påtagligt sätt att arbetsmarknaden är bra.

– Vi har ett lågt förhandlingstryck. Det är väldigt få uppsägningar, konstaterar regionchefen Magnus Hildebrand.

När man pratar med folk hör man mycket om svårigheterna att få tag i kompetent personal. Min känsla är att man ställer väldigt höga krav på dem man vill ha in.

Enligt Magnus Hildebrand är Karlstad ”ganska IT-tätt”, vilket har sitt ursprung i Ericssons numera nedlagda anläggning i staden.

– Det var många bolag som tog över delar av Ericssons verksamhet. Det behövs ingenjörer och folk inom IT, absolut.

Just nu pågår det flera projekt i Värmland för att minska kompetensbristen. Ett av dem är Unionen direkt inblandat i. Ett regionalt industriråd är på väg att bildas. Industrirådet, där även en mängd företag ingår, ska bland annat samordna utbildningsinsatser.

– Inledningsvis lägger vi fokus på yrkesutbildningar, men tanken är att gå vidare med utbildningar för tjänstemän senare, säger Magnus Hildebrand.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Bistrare tider väntar - särskilt för kvinnor

  Det är sannolikt att Sverige går in i en lågkonjunktur någon gång under nästa mandatperiod. Det menar Unionen i sin konjunkturrapport.
  - Politikerna behöver se till att det blir enklare att vidareutbilda sig nu, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

 • Läs även...

  Här finns höstens jobb

  Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  3 av 4 osäkra på framtida jobbchanser

  Hur påverkar teknikutvecklingen ditt jobb? Endast en av fyra arbetstagare är säkra på att den kompetens de har kommer att behövas i framtiden, visar en undersökning från Futurion.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.