• På en intensiv affärsresa upplever många att det är svårt att bevara nyttiga rutiner. Foto: Aleksandr/Colourbox.com

Mer vin och skräpmat på jobbresan

Publicerad 5 oktober 2017, kl 12:30

Många dricker mer och äter sämre när de reser med jobbet än när de är hemma. Nu satsar många hotell på att erbjuda sina affärsgäster motion och nyttig mat.

Det kan vara svårt att hitta tid till regelbundna måltider och motion för den som reser i jobbet. På affärsmötena blir det mycket fikabröd och på kvällen blir det ofta öl, vin och pizza på hotellet.

Företaget Resia har låtit Sifo undersöka hur hälsosamt affärsresenärer lever. Enligt undersökningen äter en femtedel onyttigare mat när de är ute och reser jämfört med när de är hemma. Dessutom dricker många mer alkohol, sover sämre och har svårt att hitta tid till träning.

– Det är svårt att få tag på bra mat under själva resorna och det är fortfarande vanligt med kanellängder och tårtor på mötesbordet. Har man varit på resande fot en hel dag och slarvat med måltiderna är det inte konstigt att man inte kan låta bli godsaker på eftermiddagen. Att ”äta för andras skull” är också vanligt och det kan vara ännu svårare att säga nej i affärssammanhang, säger Louise Andersson, kostrådgivare på Vetenskapshälsan.

Resultatet stämmer överens med en undersökning som forskare vid Columbia University presenterade 2011. Forskarna granskade läkarjournaler för människor som reste mycket i jobbet. Slutsatsen var att de personer som reste mest betydligt oftare var överviktiga och oftare beskrev sin hälsa som dålig jämfört med människor som inte reste så mycket.

Men det finns ljus i tunneln. Enligt Resia satsar många hotell på sund mat, nyttigare fika och bra gym.

– Affärsresenärerna ställer också allt högre krav på ett boende med gym eller närhet till löpspår och företag efterfrågar förslag på konferensaktiviteter kopplade till hälsa, säger Nina Olsson, resesäljare på Resia affärsresor.

Hotellgäster gillar bacon till frukost

Många ser dock fortfarande fram emot en fet frukostbuffé när de bor på hotell. För ett par år sedan bestämde sig hotellkedjan Nordic choice hotels för att satsa på hälsosammare frukostmenyer och slopade korv och bacon på 16 av sina hotell i Norge och Sverige. Men det skulle de inte ha gjort. Gästerna blev sura, hotelledningen backade och snart var flottigt kött tillbaka på bufféborden.

Ta med eget mellanmål på resan

Louise Andersson, personlig tränare och kostrådgivare, har tre tips för den som vill leva hälsosamt på jobbresorna.

 • Planera och prioritera. Ät frukt och grönt.
 • Ta med dig eget mellanmål.
 • Ta vara på vardagsmotionen – ta en snabb promenad innan mötet.
David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Apoteken vädjar till politiker om corona

  Apoteksbranschen känner sig förbisedd när det gäller samhällets samordning i och med coronakrisen. Men på apoteket C W Scheele i Stockholm upplever apotekschefen att allt fungerar bra – trots att antalet kunder ökat.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.