• På en intensiv affärsresa upplever många att det är svårt att bevara nyttiga rutiner. Foto: Aleksandr/Colourbox.com

Mer vin och skräpmat på jobbresan

Publicerad 5 oktober 2017, kl 12:30

Många dricker mer och äter sämre när de reser med jobbet än när de är hemma. Nu satsar många hotell på att erbjuda sina affärsgäster motion och nyttig mat.

Det kan vara svårt att hitta tid till regelbundna måltider och motion för den som reser i jobbet. På affärsmötena blir det mycket fikabröd och på kvällen blir det ofta öl, vin och pizza på hotellet.

Företaget Resia har låtit Sifo undersöka hur hälsosamt affärsresenärer lever. Enligt undersökningen äter en femtedel onyttigare mat när de är ute och reser jämfört med när de är hemma. Dessutom dricker många mer alkohol, sover sämre och har svårt att hitta tid till träning.

– Det är svårt att få tag på bra mat under själva resorna och det är fortfarande vanligt med kanellängder och tårtor på mötesbordet. Har man varit på resande fot en hel dag och slarvat med måltiderna är det inte konstigt att man inte kan låta bli godsaker på eftermiddagen. Att ”äta för andras skull” är också vanligt och det kan vara ännu svårare att säga nej i affärssammanhang, säger Louise Andersson, kostrådgivare på Vetenskapshälsan.

Resultatet stämmer överens med en undersökning som forskare vid Columbia University presenterade 2011. Forskarna granskade läkarjournaler för människor som reste mycket i jobbet. Slutsatsen var att de personer som reste mest betydligt oftare var överviktiga och oftare beskrev sin hälsa som dålig jämfört med människor som inte reste så mycket.

Men det finns ljus i tunneln. Enligt Resia satsar många hotell på sund mat, nyttigare fika och bra gym.

– Affärsresenärerna ställer också allt högre krav på ett boende med gym eller närhet till löpspår och företag efterfrågar förslag på konferensaktiviteter kopplade till hälsa, säger Nina Olsson, resesäljare på Resia affärsresor.

Hotellgäster gillar bacon till frukost

Många ser dock fortfarande fram emot en fet frukostbuffé när de bor på hotell. För ett par år sedan bestämde sig hotellkedjan Nordic choice hotels för att satsa på hälsosammare frukostmenyer och slopade korv och bacon på 16 av sina hotell i Norge och Sverige. Men det skulle de inte ha gjort. Gästerna blev sura, hotelledningen backade och snart var flottigt kött tillbaka på bufféborden.

Ta med eget mellanmål på resan

Louise Andersson, personlig tränare och kostrådgivare, har tre tips för den som vill leva hälsosamt på jobbresorna.

 • Planera och prioritera. Ät frukt och grönt.
 • Ta med dig eget mellanmål.
 • Ta vara på vardagsmotionen – ta en snabb promenad innan mötet.
David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Många störs av andras drickande på julfesten

  Snart är det dags för julfest på jobbet. Årets höjdpunkt tycker vissa. Andra undviker gärna festen. Enligt en undersökning från IQ har åtta av tio påverkats negativt av andras drickande.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Gå till skrivaren – bra för hjärtat

  Res dig upp från skrivbordet och ta en tur till skrivaren. Ta trapporna i stället för hissen eller en kort promenad på lunchen. Du behöver inte ens bli svettig. Enligt en ny studie kan även lättare fysisk aktivitet påverka hälsan positivt.

 • Läs även...

  Här får du jobba när du vill

  Det finns inget självändamål med att jobba 9–17. Det viktiga är att man når resultat – inte när det sker. Det insåg man på Invise. Här bestämmer du själv när du vill arbeta.

 • Läs även...

  Många fördelar med arbete i det fria

  Varför sitta inne och uggla på ett dystert kontor när solen skiner och luften doftar av sommarens alla blommor. Jobbet? Inga problem. Det går att förlägga kontorsarbetet utomhus och vinsterna är många, menar forskare.

 • Läs även...

  Dålig kunskap om neurologisk sjukdom

  Arbetsgivare måste bli mer medvetna om hur neurologiska sjukdomar som MS, migrän och Alzheimer, påverkar anställda såväl som deras anhöriga. Det är budskapet i en ny rapport från The Economist Intelligence Unit, EIU.

 • Läs även...

  Varannan anställd sitter still på jobbet

  Nästan varannan anställd har ett stillasittande arbete. Mest stilla sitter kvinnor och medarbetare i åldern 40-49 år. Det visar en ny undersökning från företagshälsan Avonova.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.